Confidenţialitate

Primul transport cu elicopterul de pe heliportul Spitalului Județean Bacău. Pacientul a ajuns în 20 de minute la Iași | VIDEO

O șansă în plus pentru salvarea pacienților în stare critică din Bacău, care au nevoie de transport aerian: Spitalul Județean Bacău are heliport, care de azi e și funcțional. Primul transport cu elicopterul, care a aterizat și decolat de pe heliportul unității medicale, a avut loc astăzi. Este vorba despre o pacientă în stare gravă, care în 20 de minute a ajuns la Iași, la spitalul clinic Parhon.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Heliportul Spitalului Județean Bacău a fost inaugurat la sfârșitul lunii trecute, în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Este parte dintr-o investiție cu bani europeni derulată de Consiliul Județean Bacău.

Aceasta a însumat circa 3,6 milioane de euro și a presupus modernizarea unității de primiri urgențe și realizarea heliportului.

La momentul respectiv s-a făcut un zbor de calibrare, dar heliportul nu a putut funcționa, întrucât lipsea avizul Autorității Aeronautice civile. Între timp, însă, a venit și autorizația respectivă, iar azi a fost preluată prima urgență medicală de un elicopter SMURD care a aterizat pe heliportul spitalului.

Este vorba despre o pacientă de 77 de ani, care a suferit un infarct miocardic sever. În circa 20 de minute, ea a ajus, pe calea aerului, la Iași, la spitalul clinic C.I.Parhon.
În astfel de cazuri, timpul chiar înseamnă viață, misiunea medicilor pentru salvarea vieților fiind contracronometru.

Heliportul, realizat pe suport metalic, este pe terasa clădirii Spitalului Județean Bacău, unde în trecut exista o instalație de încălzire solară, și scurtează foarte mult intervențiile în cazul pacienților cu cod roșu.

Sursa foto: Facebook / Valentin Ivancea

Citește și: Campanie pentru analizarea efectelor poluării asupra organismului uman, lansată în România. 29.000 de români mor anual prematur din cauza poluării | AUDIO