Primul român infectat cu virusul Zika

Ministerul Sănătății a declarat că un român a fost infectat cu virusul Zika. E vorba de o tânără de 26 de ani care a călătorit în Martinica, în interes de serviciu. Românca a stat o săptămână în Martinica.

Tânăra a fost internată în spital și este în afara oricărui pericol a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurenţiu Colintineanu.

Acesra a mai declarat că femeia este internată la Spitalul „Victor Babeş” și că s-a prezentat la spital a doua zi după ce a revenit în ţară.

Virusul Zika se transmite prin înţepături de ţânţar, astfel că riscul de transmitere şi la alte persoane este minim, a adăugat Laurențiu Colintineanu.

Virusul Zika se transmite prin înțepătura țânțarului tigru, iar în România există o subspecie cu risc scăzut de transmitere a acestui virus – a precizat Laurențiu Colintineanu.

Ministerul Sănătății le recomandă celor care intenționează să viziteze Brazilia – țară unde s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri cu virusul Zika – să își monitorizeze starea de sănătate și dacă apar simptome să meargă imediat la medic.

Mai mult, specialiştii le recomandă celor care călătoresc în zonele afectate de virusul Zika să se protejeze, să aibă soluţii care alungă ţânţarii, să se îmbrace cu pantaloni şi bluze cu mâneci lungi, pentru că nu există vaccin şi nici medicaţie profilactivă.

Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda. Virusul provoacă la om o boală infecţioasă virală, numită febra Zika, transmisă prin înţepătura unui ţânţar infectat cu acest virus.

Simptomele bolii sunt de obicei uşoare şi dispar în cel mult 7 zile. Principalele simptome sunt erupţia cutanată, pete roşii care apar iniţial pe faţă şi apoi se extind pe tot corpul, febra moderată, cefaleea, conjunctivita.

Cel mai mare pericol al virusului Zika este în cazul femeilor însărcinate infectate.

Există suspiciuni că virusul se transmite de la mamă la făt sau în timpul travaliului. Potrivit specialiştilor, bebeluşii născuţi din mame infectate cu Zika pot prezenta complicaţii neurologice, inclusiv sindromul Guillain-Barré şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi şi malformaţii ale sistemului nervos.

Organizația Mondială a Sănătății nu a confirmat oficial această teorie.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS