Primul raport despre impactul schimbărilor demografice în UE

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, primul său raport despre impactul schimbărilor demografice.

Documentul prezintă factorii determinanți ai acestei schimbări pe termen lung și impactul său în întreaga Europă. Totodată, textul evidențiază legăturile dintre structurile demografice, impactul crizei și capacitatea de redresare în urma acesteia.

„Criza a scos la lumină numeroase vulnerabilități, unele dintre ele legate de schimbările demografice profunde care afectează deja societățile și comunitățile noastre, în întreaga Europă. Această dublă provocare trebuie să contribuie la conturarea modului în care gândim asistența medicală, serviciile sociale, bugetele publice și viața publică în următoarele decenii. Trebuie să ne ghideze în abordarea unor aspecte precum accesul la servicii, asistența medicală comunitară și chiar singurătatea. În definitiv, este vorba despre modul în care trăim împreună. Este esențial să ținem cont de schimbările demografice pentru a construi o societate mai echitabilă și mai rezilientă”, a declarat Dubravka Šuica, vicepreședinte pentru democrație și demografie.

Raportul prezintă tendințele demografice pe termen lung din regiunile Europei: speranță de viață mai mare, rate mai scăzute ale natalității, societăți în curs de îmbătrânire, gospodării de dimensiuni mai reduse și creșterea urbanizării. El indică, de asemenea, scăderea ponderii Europei la nivelul populației mondiale, care se preconizează că va reprezenta mai puțin de 4 % din populația lumii până în 2070. Raportul ilustrează diferențele considerabile dintre regiuni în ceea ce privește schimbările demografice, precum și necesitatea de lua în considerare impactul acestora asupra creșterii și sustenabilității, asupra ocupării forței de muncă, asupra sănătății și îngrijirii pe termen lung în diferite părți ale Europei.

Raportul, care marchează lansarea lucrărilor Comisiei în acest domeniu, va contribui la identificarea modalităților în care persoanele, regiunile și comunitățile cele mai afectate pot fi sprijinite cel mai bine.

Documentul va constitui, de altfel , baza viitoarei Cărți verzi privind îmbătrânirea populației și viziunea pe termen lung pentru zonele rurale.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS