Confidenţialitate

Primul deces din cauza crizei de imunoglobuline

O femeie de 69 de ani a murit la Spitalul Județean de Urgență din Alba-Iulia. Cazul a fost semnalat de fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, pe rețeaua de socializare, unde a precizat că Ministerul Sănătății cunoștea situația acestei femei dar și a altor bolnavi care se află în stare gravă din aceeași cauză.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, femeia suferea de imunodeficiență primară. Nu mai primise imunoglobuline din iulie. Familia a încercat să le cumpere din Germania, dar 5 flacoane – necesare pentru o singură lună – costau 1.200 de euro.

Managerul Spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, a declarat că pacienta a fost transferată de la un spital din Sibiu tot din caza lipsei de imunoglobulină și că din 20 octombrie solicită zilnic imunoglobulină, însă fără rezultat.

Ea a explicat că imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor. Cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei sunt pacienţii cu afecţiunii autoimune deoarece, prin natura bolii, ei sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai ușoară răceală.

Associaţiile de pacienţi au notificat Ministerul Sănătăţii încă din luna august cu privire la dispariţia imunoglobulinelor.  La 3 luni de la izbucnirea crizei, Ministerul a anunțat că în noiembrie urmau să fie livrate 900 de doze …. suficiente însă doar pentru câteva zeci de bolnavi, după cum au spus asociațiile de pacienți.