Confidenţialitate

Primul centru de transplant hepatic pentru copii din România, inaugurat la București. Sunt deja mai mulți pacienți pe lista de așteptare | AUDIO

În București, joi a fost inaugurat primul centru de transplant hepatic pentru copii din România. Se află la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. La nivel național, sunt 10 copii acum pe lista de așteptare pentru a primi o nouă șansă la viață prin transplantul de ficat.

Operațiile de transplant hepatic pentru copii de la „Grigore Alexandrescu” se vor face în colaborare cu specialiști de la Institutul Clinic Fundeni, spune medicul Vlad Braşoveanu:

„Vorbim de trei tipuri de transplant: transplant hepatic de la donatori cadaveric, doi, vom face split, deci practic ficatul poate fi împărțit în două și a treia procedură este transplantul hepatic de la donator viu și aici evident e un pic mai simplu pentru că există în familie părinții sau frați care pot să ajute acești copilași.”

Sunt deja mai mulți copii aflați pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic, susține doctorul Laura Bălănescu, cea care va conduce Centrul de Transplant:

„Există un pacient care are o boală metabolică foarte rară și care în momentul de față are 9 ani. Noi am încercat să îil susținem până la această vârstă, el este cu encefalopatie și cu insuficiență hepatică și așteaptă de ceva vreme transplantul hepatic.”

În acest centru special pentru copii se pot face aproximativ 10 transplanturi hepatice la copii în fiecare an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Una din trei mame minore din România a fost născută tot de o mamă minoră. Rafila: „Accesul la Educația pentru Sănătate este foarte important. Nu se referă doar la educația sexuală” | AUDIO