Confidenţialitate

Primele percheziții într-un dosar instrumentat de Parchetul European ce privește direct România

Primele percheziții într-un dosar instrumentat de Parchetul European ce privește direct România: zece locații din București, Ilfov și Giurgiu au fost percheziționate astăzi, în cadrul unei investigații privind presupuse fraude cu fonduri europene de peste 3 milioane de euro. 6 persoane vor fi conduse la Oficiul EPPO București pentru a fi informate cu privire la acuzații și pentru a fi audiate.

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie 2018 – ianuarie 2020 beneficiarul unui proiect finanțat din fonduri europene ar fi obținut în mod ilegal peste 3 milioane de euro, utilizind documente și declarații false și inexacte. După obținerea banilor, beneficiarul este suspectat că i-a transferat pentru a ascunde infractiunile. Schema de fraudă a avut o dimensiune transfrontalieră deoarece beneficiarul a folosit, prin intermediari, companii cu sediul în Spania, Portugalia și Cipru.

În prezent, Parchetul European lucrează pentru găsirea banilor și a bunurilor care urmează să fie puse sub sechestru până la acoperirea valorii daunelor.

La percheziții au participat polițiști din structura de sprijin a procurorilor delegați europeni din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, polițiști din cadrul Poliției Capitalei și ofițeri din Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române.

De asemenea, procurorul delegat european din România a beneficiat de sprijinul omologilor sai din Spania, Portugalia și Cipru, care au facut anchete în țările de origine conform mecanismului de cooperare prevăzut de Regulamentul EPPO.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Razboiul din Ucraina deblochează lucrările pentru o navigație mai bună pe Dunăre. UE a aprobat încă din 2014 un proiect, blocat până anul acesta