Confidenţialitate

Primele mașini confiscate în București pentru transport ilegal de deșeuri provenite din construcții

Sâmbătă, primăriile sectoarelor 5 și 6 din București au anunțat că au fost primele mașini confiscate în oraș pentru transport ilegal de deșeuri provenite din construcții sau demolări.

“Prima mașină confiscată vreodată în București pentru transport ilegal de deșeuri provenite din construcții / demolări. Deci, se poate.

De obicei, firmele acestea, contractate pe platforme de mica publicitate, nu au contracte cu gropile de gunoi și aruncă deșeurile pe marginea drumului sau pe câmpuri, murdărindu-ne câmpurile, orașele și drumurile, viața.

Mesajul a fost dat: nu mai veniți în Sectorul 6 dacă nu vreți să rămâneți fără mașini!

Mai am un mesaj: constructorii vor fi monitorizați cu precădere.

Multumesc pentru colaborare Garzii de Mediu, Poliției Naționale Sector 6 si Poliției Locale Sector 6. Cea mai bună reformă pe care o putem face în țara asta este să începem să aplicăm legile pe care le avem!

Operatorul de salubrizare, Urban SA este autorizat să ridice deșeurile provenite din construcții. Sunați la ei, sunați la primărie și vă îndrumăm”, a transmis primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, printr-un mesaj pe Facebook.

Tot sâmbătă a avut loc o acţiune comună a Poliţiei Locale Sector 5 şi a comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu, pentru depistarea şi sancţionarea celor care încalcă prevederile HCGMB 120/2010 privind aprobarea normelor de salubrizare şi igienizare ale municipiului Bucureşti şi legislaţia de mediu în vigoare.

Poliţiştii locali şi comisarii Gărzii de Mediu au constatat că dintr-o autoutilitară au fost abandonate deşeuri rezultate din construcţii (moloz, polistiren, rigips etc.) pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale din Sectorul 5.

“Persoana în cauză a fost sancţionată cu 30.000 de lei, iar autobasculanta cu care a transportat deşeurile a fost confiscată, întrucât faptele mai sus menţionate contravin prevederilor HG nr. 1.061/2008 privind transportul deşeurilor pe teritoriul României, cap. IV – transportul deşeurilor nepericuloase, art. 19 şi art. 20.

De asemenea, a fost aplicată măsura complementară prevăzută la art. 25 alin. 3, care prevede confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârşirea faptei. Persoana în cauză are şi obligaţia de a salubriza zona afectată până în data de 17.02.2021”, se arată în comunicatul Primăriei Sectorului 5.

Șoferul a recunoscut că a abandonat deşeurile, că nu deţine formulare de încărcare-descărcare a deşeurilor transportate şi nu poate clarifica provenienţa acestora.

“Astfel de acţiuni, dispuse de ministrul Mediului şi reglementate prin decizia Comisarului General din 19.05.2020, vor continua şi în perioada următoare pe raza Sectorului 5, mai ales acolo unde există indicii temeinice că se depozitează deşeuri provenite din construcţii şi nu numai.

Activitatea se va desfăşura prin patrulări succesive cu/şi din autovehicule, sub directa coordonare a personalului de conducere a Poliţiei Locale Sector 5”, menţionează reprezentanții primăriei.

Măsurile de confiscare a mașinilor folosite pentru transportul deșeurilor au fost anunțate de ministrul mediului încă de la începutul anului, după o întâlnire cu primarii celor 6 sectoare din București.

„Vom avea echipe de control în fiecare sector în parte.

Acestea vor acționa ferm împotriva tuturor celor care vor fi prinși că depozitează ilegal deșeuri și se vor alege dincolo de amenzi inclusiv cu confiscarea autoturismului implicat în acțiunea ilegală.

Aceste controale pe care le vom organiza prin colaborarea între Garda Națională de Mediu și reprezentanții poliției locale vor fi în teren până când toată lumea va înțelege că deșeurile au reguli clare de depozitare și că organele de control urmăresc îndeaproape respectarea legii”, a declarat, în ianuarie, ministrul Mediului, Barna Tánczos.