Confidenţialitate

Primele condamnări în dosarul licențelor Microsoft

Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat pentru trafic de influență la un an și șase luni de închisoare cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității, în dosarul licențelor Microsoft.  Nicolae Dumitru va trebui să facă muncă în folosul comunităţii, într-o instituţie publică din Sectorul 2 al Capitalei.

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și omul de afaceri Dorin Cocoș au primit câte doi ani de închisoare cu executare.

Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan a primit 3 ani de închisoare cu executare.

Sentința nu este definitivă.

Instanța a dispus și confiscarea a aproape 11 milioane de euro de la inculpați.

În cazul lui Dorin Cocoș, condamnat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, judecătorii au dispus confiscarea a 3,7 milioane de euro.

Și Gheorghe Ștefan, condamnat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, va trebui să plătească statului tot 3,9 milioane de euro.

Gabriel Sandu, inculpat pentru de luare de mită şi spălare de bani, va avea de achitat peste 2,2 milioane de euro, iar Nicolae Dumitru, condamnat pentru trafic de influență, va avea de plătit statului 1 milion de euro.

Suma totală este cu aproape 6 milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

În pledoariile finale, toți cei patru au spus că îşi regretă faptele, cerând să fie condamnați la închisoare cu suspendare sau prestarea de muncă în folosul comunității.

Prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 27 de milioane de euro.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, în mandatul căruia s-a derulat contractul Microsoft, le-a spus judecătorilor că ”tinereţea a fost de vină pentru ce s-a întâmplat”.

”Sunt de acord să muncesc oricând în folosul comunităţii. Vreau să fiu liber şi să-mi văd copiii”, a spus acesta în fața instanței.

La rândul său, omul de afaceri Dorin Cocoş le-a cerut magistraţilor să-l condamne cu suspendare, astfel încât să poată strânge bani pentru plata prejudiciului.

Și Dumitru Nicolae a încercat să-i sensibilizeze pe membrii completului de judecată:

„Îmi exprim regretul profund pentru faptele pe care le-am comis. Sper să pot să repar ce am făcut greşit, am încredere în justiţie”, a spus afaceristul care controlează grupul NIRO.

Iar fostul primar al municipiului Piatra-Neamț, Gheorghe Ştefan, zis și Pinalti, le-a oferit judecătorilor detalii importante despre acest caz.

În dosarul “Microsoft”, procurorii au cerut pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii care ar fi intermediat și ar fi primit milioane de euro grație contractului prin care statul a cumpărat licențe pentru școli.

Gabriel Sandu e acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.