Primarul municipiului Botoșani, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Primarul municipiului Botoșani a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.

Cătălin Flutur este acuzat că ar fi dat un teren de 4.600 de mp în concesiune unei firme care a construit un complex comercial.

Deși firma câștigătoare se angajase să plătească o chirie de 77 de lei/mp pe an, în contractul final a fost menționată o sumă modică de aproape 5 lei/mp, anual.

Prejudiciul creat este de 2 milioane de lei. Pe lângă primarul din Botoșani, au mai fost trimiși în judecată alți 4 angajați ai primăriei.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Comunicatul DNA

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 30.11.2006-19.12.2011, inculpatul Flutur Cătălin – Mugurel, în calitate de primar al municipiului Botoșani, și-a îndeplinit defectuos atribuțiunile de serviciu prevăzute de lege, în ceea ce privește încheierea și derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren în suprafață de 4.668 m.p., proprietatea Consiliul Local al Municipiului Botoșani, pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncțional.

Concret, în cuprinsul contractului respectiv, urmat de încheierea altor trei acte adiționale, inculpatul a diminuat ilegal (sub valoarea menționată în cuprinsul ofertei financiare) redevența datorată de cesionar instituției publice pe care o reprezenta.

Mai exact, deși în cadrul procedurii de atribuire a concesiunii ofertantul câștigător prezentase o redevență în valoare de 77,12 lei/mp/an, (în condițiile în care în documentația de atribuire se prevăzuse o redevență minimă în sumă de 25,6 lei/mp/an), în contractul de concesiune încheiat după finalizarea procedurii s-a menționat plata unei redevențe vădit inferioare în sumă 4,91 lei/mp/an.

În demersul său infracțional, edilul a beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au întocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat și contrasemnat hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redevența, în condițiile de mai sus.

Această conduită a avut drept consecință prejudicierea bugetului local cu suma de 2.024.236,55 lei, sumă ce reprezintă totodată un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului, în calitate de concesionar.

Primăria municipiului Botoșani a comunicat că nu se constituie parte civilă în cadrul procesului penal, urmând ca, în eventualitatea unei soluții de condamnare în prezenta cauză, să își rezerve dreptul de a promova o acțiune la instanța civilă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS