Confidenţialitate

Primarul general vrea o statuie cu Ronald Reagan în centrul Bucureștiului

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, intentioneaza realizarea si amplasarea intr-o zona centrala a Capitalei a statuii lui Ronald Reagan.

Gabriela Firea, Primarul General al Bucurestiului: “Doresc sa avem in Bucuresti statuia presedintelui american Ronald Reagan, pentru ca acesta reprezinta un simbol al democratiei, al luptei impotriva comunismului, al respectarii drepturilor omului, al libertatii presei, dar si al economiei de piata. Acest monument va fi amplasat in centrul orasului si ii reasigur pe toti cetatenii Bucurestiului ca investitiile culturale nu se realizeaza in detrimentul proiectelor sociale, de infrastructura sau din domeniul sanatatii. Capitala Romaniei trebuie sa se dezvolte unitar, atat din punct de vedere cultural, cat si social si economic”.

Ronald Reagan a fost cel de-al 40-lea presedinte al SUA.

Gabriela Firea a fost recent criticată pentru bugetul pe biserici și statui

Recent, Gabriela Firea a susţinut că este „o metodă greşită” de a compara bugete infime pentru realizarea unor ansambluri statuare, pe care le-a găsit aprobate în comisia Centenarului Marii Uniri, cu cele alocate pentru sănătate sau infrastructură.

Este normal să alocăm o astfel de sumă pentru 2018. Şi Primăria Generală şi-a luat în responsabilitate câteva obiective şi acestea trebuie bugetate”, a afirmat Firea, referindu-se la banii prevăzuţi în bugetul Primăriei Capitalei pentru ridicarea mai mult monumente.

Ea a mai susţinut că unele statui pentru care sunt prevăzuţi bani în buget sunt propuse de foştii primari.

Propunerile din mandatul meu sunt cele care au fost aprobate de comisia Centenarului, pentru pregătirea anului 2018. Ne putem permite această cheltuială”, a spus primarul Capitalei.

În privinţa sumelor alocate bisericilor care sunt momente istorice şi de patrimoniu, Gabriela Firea a susţinut că acestea nu trebuie lăsate să se degradeze în continuare, iar în ceea ce priveşte Catedrala Mântuirii Neamului, suma propusă spre alocare este identică celei din 2016, adică 3 milioane de euro.

„Sub nicio formă – resping toate acuzaţiile – banii nu se vor duce cu prioritate către statui şi biserici şi nu ar merge către sănătate, educaţie, către proiecte de infrastructură, către ecoigienizarea Capitalei – avem 7 milioane de euro, anul acesta, pentru asta.„

De asemenea, peste 31 de milioane lei sunt prevăzuţi pentru ridicarea unor monumente, banii regăsindu-se în propunerea de buget pentru Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.