Arad: Primărița comunei Petriş pe locul 3 în topul Femeilor de Succes din România

Primărița comunei Petriş din judeţul Arad, Irina Onescu, cunoscută ca unul dintre cei mai neconformişti primari din România, este pe locul 3 în ţară în topul Femeilor de Succes din România.

Ea este prezentată de către realizatorii topului ca fiind „primăriţa care dă tonul”, iar primele locuri sunt ocupate de către comisarul european Corina Creţu şi soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis.

Edilul spune că a simţit premierea suprinzătoare pentru că dintre toate personajele care au fost prezente în top la categoria administraţie şi politică este probabil, singura care se află în acest domeniu de doar un an şi jumătate.

„Nu pot decât ca să mă bucur că într-un timp atât de scurt am reuşit să întrunesc condiţiile pentru a mă clasa într-un astfel de top. Dar, în acelaşi timp, probabil simt oarecum că nu am împlinit toate lucrurile pe care mi-aş fi dorit eu ca să le realizez pentru a fi acolo. Mă bucur, mă bucur foarte mult, mai ales pentru comunitatea din Petriş, pentru că ei mă definesc din punct de vedere profesional de un an şi jumătate. Deci meritul este mai mult al lor”, a declarat Irina Onescu.

După un an şi jumătate de mandat primarul spune că i-ar fi plăcut să aibă mai multe fonduri la dispoziţie pentru investiţii administrative, precum infrastructura, sau modernizarea şcolilor.

„De exemplu, şcoala am apucat să o renovez, dar nu prin intermediul fondurilor guvernamentale sau europene, ci prin intermediul unei campanii de strângere de fonduri, pentru că din păcate situaţia materială a Primăriei Comunei Petriş, şi a oricărei primării de o talie atât de mică, este că nu prea avem fonduri pentru a realiza tot ce ne dorim. Iar proiectele pe care le-am depus anul acesta pentru accesarea de fonduri europene durează până se materializează. Din partea Guvernului, din păcate noi nu am primit sprijin momentan. Cel puţin în Programul Naţional de Dezvoltate Locală, nu am primit, pentru proiectele pe care le-am depus. Sper ca într-o perioadă viitoare, să se uite cineva şi să-şi îndrepte privirea şi spre Petriş şi să reuşim”, susține edilul.

Unele proiecte demarate în acest an vor continua, iar pentru anul viitor, primarul pregăteşte şi suprize.

„Mai am foarte multe proiecte care vor începe în cursul anului 2018, unele sunt supriză şi le voi anunţa la momentul potrivit, în schimb „Musafiri la ţară” a fost un început benefic pe partea de turism pentru comuna noastră, care este extrem de frumoasă şi are un uriaş potenţial la acest capitol, şi vom continua pe tot parcursul anului 2018 acest proiect. Practic gazdele noastre au rămas înscrise în program şi sunt disponibile la orice oră, trebuie doar ca turiştii interesaţi să îi sune ca să-şi facă o rezervare, noi îi aşeptăm cu drag”, a mai declarat Irina Onescu.

În vârstă de 32 ani, Irina Onescu se află la primul mandat şi a atras deja atenţia asupra ei prin mai multe campanii care au dus la revigorarea comunei, o localitate mică de la marginea judeţului.

Printre acestea se află „Şcoala din vise”, prin care a organizat campanii de donaţii pentru a moderniza şcoala din comună, în care învaţă peste 100 de copii.

De asemenea, şi proiectul „Musafiri la ţară”, a adus, în mod organizat, primii turişti în comună. Musafirii, dintre care mai mult de jumătate din Bucureşti, au fost găzduiţi la localnicii care au putut asigura condiţii de igienă decente – apă curentă, toaletă în casă şi baie – şi au avut parte de un program foarte atractiv prin care, timp de câteva zile, au descoperit lucruri inedite despre viaţa la ţară.

Irina Onescu, care a fost producător pentru MTV România, a fost aleasă ca primar independent al comunei Petriş în 2016.

Nu a avut parte de o campanie uşoară deoarece vine de la Bucureşti, este tânără, nu este căsătorită şi nici nu face parte din vreun partid politic.

Însă, a reuşit să-i convingă pe localnici că e nevoie de o schimbare și a adunat cele mai multe voturi.

Comuna Petriş, care are circa 1.400 de locuitori în şase sate, este situată în zona de deal şi munte din nord-estul judeţului Arad, la circa 105 km de municipiu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS