Confidenţialitate

Primăria Constanța a fost amendată cu 5 milioane de lei pentru că a ignorat o cerință UE | AUDIO

Primăria Constanța a fost amendată cu aproape 5 milioane de lei pentru că în 2020 nu a respectat cerințele Uniunii Europene privind colectarea reciclarea deșeurilor.

Deși au trecut doi ani de când trebuia să se ocupe de gestionarea deșeurilor reciclabile, primăria Constanța face pași încă timizi pentru colectarea selectivă a gunoaielor. Așa se face că au venit și sancțiunile de la Fondul mediu, a anunțat primarul Vergil Chițac:

„Municipiul Constanța a fost amendat și plătește o amendă de 4,9 milioane de lei pentru că nu și-a atins ținta de reciclare.  În anul 2020 noi am dus la groapă 161 de mii de tone din care trebuia să reciclăm Știți cât am reciclat? 864 de tone.”

Asta înseamnă că primăria Constanța plătește câte 3000 de euro pe zi pentru că nu și-a atins ținta de reciclare. Este vorba de o ecotaxa impusă printr-o Ordonanță de Urgență a guvernului, acre în 2020 a fost de 80 de lei/tonă de gunoi reciclat. În urmă cu doi ani ecotaxa, în valoare totală de 5 milionae de lei, a fost plătită tot de primărie, spunea la cea vreme fostul primar Decebal Făgădău:

 „Taxa de salubritate plătită în mod direct de fiecare persoană fizică rămâne neschimbată. Pentru 2019 noi ne-am asumat că această taxă penalizatoare, dacă vreți, să o suportăm din bugetul local”. 

Primăria Constanța urmează să renegocieze contractul cu firma de salubritate pentru introducerea țintei de reciclare care in acest an este de pana la 50, urmând ca in 2022 să ajungă la 75%. Reprezentanți ai firmei de salubritate au declarat pentru Europa Fm că vor implementa colectarea selectivă în vederea reciclării deșeurilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ghiulfer Predescu, corespondent EuropaFM