Confidenţialitate

Primăria Capitalei vrea să mărească prețul la gicacalorie dar spune că populația nu va fi afectată

Consiliul General al Municipiului București vrea să majoreze prețul gicacaloriei cu aproximativ 30 la sută, însă abonații RADET nu vor plăti mai mult pentru căldură.

Într-o declarație pentru Europa FM, administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță, spune că majorarea va fi suportată fie din bugetul public, printr-o subvenție mai mare pentru încălzire, fie prin reducerea TVA la agentul termic.

Subvenția anuală pe care o va acorda Primăria Radet va depăși astfel 720 de milioane de lei pe an.

Dacă va fi votată, majorarea va intra în vigoare înainte de luna decembrie.

În prezent, prețul gigacaloriei plătit de abonații RADET este de 160 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În această toamnă, Guvernul ar urma să aprobe transferarea ELCEN catre Primăria Capitalei.

Elcen, producătorul de energie, ar urma să fuzioneze cu Radet.

Cele două instituții au datorii istorice uriașe către furnizori, aproximativ 5 miliarde de lei însă ele nu sunt clarificate din cauza mai multor contestații.

Ministrul Energiei a explicat că prin transferarea Elcen,  Primăria Capitalei va avea posibilitatea “să atragă fondurile europene pentru modernizarea şi retehnologizarea acestor sisteme de transport şi de furnizare a energiei termice. Ordonanţa dă dreptul primăriilor să preia cu titlul oneros acţiunile deţinute de către statul român la societăţile producătoare de agent termic. Avem mai multe situaţii în ţară unde se poate produce acest lucru. Întrucât discuţiile sunt mai avansate la nivelul Primăriei Capitalei. Este posibil ca în acest an ELCEN să fie primul model de transfer cu titlu oneros, dar există această posibilitate şi în alte reşedinte de judeţ, cum ar fi Constanţa, Galaţi, Drobeta-Turnu Severin, adică zone foarte importante pentru noi”, a explicat Toma Petcu.