Confidenţialitate

Primarul din Constanța, despre comasarea alegerilor locale cu europarlamentare: „Va fi o campanie civilizată. Între PNL și PSD. Nu se poate altfel” | VIDEO

Vergil Chițac – primarul din Constanța – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Vergil Chițac a expus, în opinia sa, care ar fi avantajele și dezavantajele unei astfel de comasări – o decizie luată de coaliția de guvernare pe 21 februarie 2024. „Printre avantaje: o prezență la vot mai mare decât dacă ar fi fost alegeri separate știind istoria noastră”, a spus primarul din Constanța. „Dezavantajele vin din faptul că s-a decis la nivelul Alianței să existe liste comune pentru alegerile europarlamentare și în marea majoritate a cazurilor, exceptând Bucureștiul și alte orașe printre care și Brașovul, să avem candidați separați la alegerile locale”, a mai spus primarul din Constanța.

Vergil Chițac, despre avantajele comasării localelor cu europarlamentarele

Vergil Chițac: „Evaluarea mea este următoarea. Printre avantaje: o prezență la vot mai mare decât dacă ar fi fost alegeri separate știind istoria noastră – la alegerile europarlamentare se adunau foarte mulți cetățeni. Practic, neinteresați. Deci, vom avea o prezență la vot mai mare – de aici rezultă o legitimitate mai mare a celor aleși, dar mai mult decât atât, cred că este foarte important să repetăm rațiunea.

E publică. De ce s-a făcut treaba asta? Pentru ca un partid pe care nu îl numesc populist, extremist, suveranist să aibă cât mai puține voturi și reprezentarea lor în Parlamentul European tocmai din punctul acesta de vedere să fie cât mai mic. Cred că asta a fost rațiunea. Știți foarte bine că au fost sondaje”.

Vergil Chițac, despre dezavantajele comasării localelor cu europarlamentarele

„Dezavantaje – pentru că sunt și dezavantaje din punctul meu de vedere. Dezavantajele vin din următoarea particularitate: din faptul că – așa s-a descis la nivel politic, la nivelul Alianței – să existe liste comune pentru alegerile europarlamentare și în marea majoritate a cazurilor, exceptând Bucureștiul și alte orașe printre care și Brașovul, să avem candidați separați la alegerile locale.

Spre exemplu, în Constanța ne batem noi – PNL – și PSD cu candidați separați. Ori, din perspectiva asta este posibil să se creeze o confuzie. Pentru că în același timp vom discuta în campania electorală și fiind împreună cu PSD-ul pe liste amândoi vom spune <<Ce bine este să fii în Uniunea Europeană și este bine să fim în Uniunea Europeană și suntem noi așa parteneri>>. După care, după-amiaza, suntem competitori, scoatem săbiile pe masă și ne luptăm. Din perspectiva asta, noi ca noi că noi suntem oameni politici și putem trece peste asta, însă teama mea este să nu confuzăm electoratul”, a mai spus Vergil Chițac.

Vergil Chițac: „Va fi o campanie civilizată. Între PNL și PSD. Nu se poate altfel”

„Dar există un avantaj. Avantajul știți care este? Va fi o campanie civilizată. Între PNL și PSD. Nu se poate altfel. Adică dacă suntem împreună pe listele de alegeri ale Parlamentului European și ne confruntăm la alegerile locale nu putem să avem o campanie negativă. Vom avea o campanie civilizată și eu mizez pe dezbateri care să fie civilizate, pe teme majore”, a mai spus Vergil Chițac.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Vergil Chițac, Allen Coliban și Rareș Hopincă dezbat alături de Mădălina Dobrovolschi contextul electoral actual. Alegeri comasate, tipul de campanie și absenteismul la vot în rândul tinerilor | VIDEO