Confidenţialitate

Prima ședință din 2022 a coaliției de guvernare. Facturile la curent și gaze, pe agenda discuțiilor

Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc azi într-o primă ședință din acest an. Principalul subiect pe agenda discuțiilor vor fi facturile uriașe la curent și gaze primite luna aceasta de populație și companii.

Ședința coaliției este programată pentru luni la ora 17:00 și va avea loc la Palatul Parlamentului. Liderii PSD, PNL și UDMR vor discuta măsurile care urmează să fie luate în perioada următoare pentru a contracara criza facturilor la energie.

Una dintre aceste măsuri, anunțată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, va fi obligativitatea furnizorilor de a corecta facturile uriașe, astfel încât să fie respectate legile plafonării și compensării prețurilor.

De asemenea, consumatorii nu vor putea fi debranșați în toată această perioadă de corecție, chiar dacă nu își plătesc facturile.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat și o serie de alte măsuri, precum reducerea TVA la 5% pentru energie și compensarea certificatelor verzi, care ar urma să se aplice de la 1 aprilie.

PSD a cerut însă, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, aplicarea acestor reduceri de luna viitoare, astfel încât impactul lor să fie imediat.

Deciziile pe care le vor lua liderii coaliției în ședința de luni urmează apoi să fie formalizate instituțional de către Guvern.

Autor: Cristian Citre

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Scandalul facturilor la gaz și energie. Bogdan Hossu: Am cerut plafonarea prețurilor la nivelul de dinainte de liberalizare | AUDIO