Confidenţialitate

Prima ședință a coaliției fără Cîțu în fruntea PNL. Liderii politici ar trebui să pună la punct pachetul cu măsuri sociale | AUDIO

Măsurile de sprijin pentru populație ar trebui discutate marți în coaliția de guvernare. PSD a anunțat până acum câteva dintre componentele pachetului social, printre care vouchere pentru cei cu venituri mici sau creșterea valorii tichetelor de masă. 

Ședința coaliției este programată să aibă loc la ora 13:00, la Palatul Victoria. Este prima reuniune a liderilor partidelor aflate la guvernare fără Florin Cîțu, care a demisionat de la șefia PNL săptămâna trecută la presiunea partidului.

Tema principală a întâlnirii ar trebui să fie pachetul social, despre care Marcel Ciolacu spunea că a fost pregătit de PSD și transmis premierului Nicolae Ciucă încă din luna martie.

Una dintre măsurile propuse de social-democrați este acordarea, o dată la două luni, a unor vouchere în valoare de 50 de euro românilor cu venituri mici, în special pensionarilor. Tichetele ar urma să fie folosite exclusiv pentru cumpărarea de alimente de bază.

De asemenea, elevii din familii sărace ar urma să primească lunar vouchere de 30 de euro cu care să își cumpere rechizite, haine și mâncare.

Ambele tipuri de vouchere ar urma să fie acordate începând cu luna iunie și până la finalul anului.

S-a vorbit și despre majorarea valorii tichetelor de masă la 30 de lei, dar și despre compensarea carburanților pentru transportatori.

Impactul acestor măsuri, cumulat cu cel al plafonării prețurilor la energie și gaz, a fost calculat la 3,4% din PIB, iar o parte din bani ar urma să vină de la Uniunea Europeană, potrivit premierului Nicolae Ciucă.

O altă ordonanță la care se lucrează în acest moment este cea legată de prețul mare al materialelor de construcții, a spus înaintea ședinței coaliței liderul PSD Marcel Ciolacu.

El a precizat că vor exista discuții urgente pe acest subiect pentru că, altfel, investițiile sunt blocate:

„ordonanța la prețurile pentru materialele de construcții – toată România este blocată la investit din cauza acestor scumpiri la materialele de construcții care nu este datorată vreunei guvernări, e a unui răboi tembel din Ucraina. Ordonanța cu prețurile la materialele de construcții în momentul acesta a fost în transparență.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Cristian Citre

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea