Prima pagină, 8 decembrie

Orfelinatul blestemat, titrează Adevărul. O fată de 14 ani şi un băiat de 19 ani, din acelaşi centru, s-au sinucis. Cristina şi Nicolae au fost abandonaţi la naştere. Cei doi erau într-o depresie profundă, fiind afectaţi de condiţiile dure din centrul de plasament din Craiova, unde ar fi fost traumatizaţi psihic de angajaţi, dar şi după ce statul a decis să-i ia din familiile în care fuseseră plasaţi, ani la rând, în asistenţă maternală.

Potrivit Ziarului Financiar, decizia guvernului de a bloca majorarea sa­lariului minim brut la 1.050 de lei, faţă de 1.200 de lei pe lună cât prevedea fostul guvern, a provocat o furtună egală în amplitudine cu cea provocată în vară de discuţiile le­gate de reducerea TVA. În timp ce unele companii susţin că această creştere nu le-ar fi afectat pentru că nu îşi plătesc angajaţii în func­ţie de salariul minim brut sau că deja s-au con­format deciziei gu­vernului anterior, al­tele respiră uşurate la gân­dul că nu vor mai fi obli­gate prin lege să ri­dice bu­getul de salarii.

Jurnalul naţional observă că moneda europeană este folosită în România aproape la fel de des ca leul autohton. Locuinţele, terenurile, autoturismele, vacanţele, abonamentele şi cartelele telefonice, dar şi preţul la utilităţi, toate sunt negociate în euro. Oficial, nu este moneda naţională, dar viaţa noastră se învârte în jurul său.

România liberă ne anunţă că UNESCO a aprobat înscrierea în patrimoniul mondial al umanității a Jocului Fecioresc din Transilvania, un adevărat ritual inițiatic cu origini străvechi. Cel care a avut viziunea demersului este un cercetător clujean, Zamfir Dejeu. Eforturile sale au durat 5 ani. În patrimoniul imaterial al umanității se mai află Doina, Călușul, tehnicile de fabricare a ceramicii de Horezu și Colindul de Ceată Bărbătească.

Gazeta sporturilor scrie că dinamoviştii au bătut la Ploieşti după ce au egalat neregulamentar. GSP publică şi o analiză a cifrelor Stelei din ultimul meci cu Mirel Rădoi pe banca tehnică şi primul cu Laurenţiu Reghecampf, care dovedesc superioritatea acestuia din urmă.