Confidenţialitate

Prima pagină, 6 martie 2017

Potrivit Adevărul, comerţul cu iluzii vindecătoare înfloreşte din nou în România, la mai bine de 20 de ani de când Constantin Mudava făcea săli pline cu aşa-zisele sale miracole. Un auto-intitulat guru croat, cu numele de scenă Braco, a făcut la Bucureşti 30.000 de euro în doar două zile, după ce mii de români s-au lăsat seduşi de privirile sale vindecătoare şi au plecat acasă cu sufletele pline şi buzunarele ceva mai goale. Reţeta pare infailibilă: Braco nu susţine că e vindecător, ca să nu fie acuzat de înşelăciune, dar are grijă propaganda care îl precede să-i proslăvească meritele. Momentul culminant al reprezentaţiei sunt cele 10 minute în care acesta se holbează la publicul spectator, fără să rostească absolut niciun cuvânt, fără să facă niciun gest, lăsând pe fiecare să înţeleagă ce vrea din experienţa trăită. Organizatorii din România nu plătesc TVA pentru banii încasaţi, căci apelează la metoda înfiinţării de noi firme, astfel încât cifra de afaceri să se menţină sub nivelul peste care plata TVA este obligatorie.

Potrivit României Libere, după Revoluţie, fiecare român a plătit pentru construcţia de autostrazi, în medie, 736 de lei. Suma este uria­şă daca o raportam la faptul că fiecărui român îi revin doar 3 centimetri de ş­osea cu patru benzi. Din 1989 pâna în prezent, în România s-au construit 570 de kilometri de autostradă, care au costat 14 miliarde de lei. În Bulgaria, de pildă, cu care tot concurăm pentru ultimele locuri în topurile europene, sunt peste 8,5 centimetri de autostradă pe cap de locuitor, iar în Ungaria peste 18 centimetri, arată ultimele date Eurostat. Cel mai păgubos a fost contractul semnat cu americanii de la compania Bechtel, care au încasat peste 1,3 miliarde de euro pentru doar 52 de kilometri construiţi din Autostrada Transilvania.

Jurnalul Naţional observă că noul proiect de lege a salarizării are în vedere creșteri spectaculoase, cu până la 70% față de valoarea actuală. Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat deja că cele mai mari majorări în sectorul bugetar vor fi pentru lefurile care acum sunt de până la 4.000 de lei. Declarațiile, dar și aplicarea neunitară a prevederilor legii salarizării au redeschis scandalul legat de salarizarea în sistemul bugetar, care durează deja de șapte ani. Majorările despre care vorbește acum ministrul par irealizabile pentru sindicaliști, care susțin că se va crea un blocaj.

Potrivit Ziarului Financiar, pericolul de intrare în faliment a ţării este la minimul ultimilor 9 ani. Indicatorul de referinţă CDS, care măsoară percepţia pieţelor financiare internaţionale faţă de riscul de a finanţa România, a coborât spre 100 de puncte. În criză, era la 700 de puncte. România este percepută ca mai puţin riscant decât Ungaria (117 puncte de bază), dar mai riscantă decât Polonia (72 puncte) şi Cehia (41 de puncte).

Gazeta Sporturilor consemnează că toate favoritele s-au clasat în primele 6 la finalul sezonului regulat. Viitorul, Steaua, CFR, Craiova, Dinamo şi Astra se vor lupta în play-off. În play-out, vor evolua Gaz Metan Mediaş, FC Botoşani, FC Voluntari, CSM Poli Iaşi, Concordia Chiajna, Pandurii, ACS Poli Timişoara, ASA Târgu Mureş.