Confidenţialitate

Prima pagină, 3 martie 2017

Adevărul aminteşte că, pe 4 martie, se împlinesc 40 de ani de la marele cutremur. În mai puţin de un minut, Bucureştiul şi câteva oraşe mari din România au fost devastate complet. A fost o tragedie afundată într-un nor de praf, cu mii de morţi şi răniţi, cu zeci de clădiri transformate în pulbere şi cu eforturi enorme de salvare a supravieţuitorilor. Dar, mai mult de atât, a fost o lovitură pentru regim. Vulnerabil, cu ţara paralizată, dictatorul Nicolae Ceauşescu a venit cu idei noi despre cum ar trebui să se construiască România.

Jurnalul Naţional observă că deşi declarativ liberalii sunt împotriva oricărei abateri de la lege, faptele demonstrează o cu totul altă realitate. Senatorul PNL Răducu Filipescu a iniţiat un proiect de lege care prevede că funcţionarii publici corupţi nu vor mai fi suspendaţi din funcţie la momentul trimiterii în judecată. Şefa PNL, Raluca Turcan, promite să nu voteze nici ea, nici vreun alt liberal aşa ceva.

Potrivit României Libere, 25 martie se anunţă o zi decisivă pentru viitorul Europei, la 60 de ani de la semnarea documentului care a pus bazele spaţiului comunitar. Franţa şi Germania pledează pentru o Europă cu două viteze, în care cele două ţări ar fi lidere “de opinie”. Bucureştiul se opune scenariului, susţinând principiul egalităţii. Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, susţine că opţiunea desfiinţării Uniunii Europene, de este una de nedorit, se află printre scenariile de luat în calcul. 2017 este an electoral crucial în Franţa, Olanda şi Germania.

Ziarul Financiar notează că lactatele, brânzeturile şi ouăle costă în România puţin mai mult decât în Germania şi aproape la fel ca în Franţa, deşi salariul mediu local, de nici 450 de euro net lunar, este de 5-6 ori mai mic decât în cele două ţări din Occident. În Occident, micii fermieri se unesc în cooperative şi îşi realizează propriile produse. Astfel, capătă mai multă forţă în negocierile cu retailerii.

Giurgiuvenii pot visa din nou, consemnează Gazeta Sporturilor. Astra a învins Poli Iaşi cu 3-2, iar campionii en-titre şi-a asigurat prezenţa în play-off, ceea ce îi menţine în cursa pentru un nou titlu.