Prima pagină | 22 noiembrie 2017

Adevărul explică de ce se scumpesc alimentele. Producătorii se disculpă, spunând că ei chiar au scăzut preţurile şi dau vina pe “jocurile” pe care le fac marile magazine. Ministrul Agriculturii a cerut Consiliului Concurenţei să analizeze majorările de preţuri la raft şi să vadă dacă este vorba de un abuz al supermarketurilor. Explicaţiile sunt însă mai mult de natură economică. A crescut preţul combustibilului, cel al energiei electrice şi preţul la gaze. În plus, mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro.

Potrivit Ziarului Financiar, creşterea economică record nu susţine cursul valutar. Euro a ajuns la un nou maxim istoric, depăşind pragul de 4 lei şi 65 de bani. Cine a pariat în acest an pe creşterea cursului a marcat un câştig de 3%, triplu faţă de dobânda la bancă.

România Liberă notează că problema rezistenţei la antibiotice a captat atenţia doar după tragedia din clubul Colectiv, când mai multe victime internate în spitale au fost ucise de bacterii rezistente, îngreunând tratamentul unor răni deja foarte complicate. Ulterior, s-au început campanii pentru folosirea cu moderaţie a antibioticelor. Cu cât momentul Colectiv s-a îndepartat, cu atât elanul autorităţilor a scăzut. Statistica Uniunii Europene plasează România pe locul al 4-lea la consumul de antibiotice.

Jurnalul Naţional scrie despre o afacere de 2 miliarde de euro, aruncată la tomberon. România produce anual şapte milioane de tone de gunoi menajer. Cantitatea este suficientă pentru a ridica un munte care să depăşească în înălţime Vârful Moldoveanu, cel mai înalt din ţară, de 2.544 de metri. Mare parte din gunoaie ajung în gropi de gunoi, multe dintre ele ilegale. De reciclat, reciclăm doar 5%. Experţii aproximează că, dacă am recicla cantitatea de deşeuri pe care o producem anual, am putea să creştem o industrie de 2 miliarde de euro, cam cât e evaluat Tezaurul României de la Moscova pe care ne chinuim de 27 de ani să îl readucem în ţară.

Gazeta Sporturilor consemnează că Vasile Miriuţă este ca şi demis de pe banca tehnică a dinamoviştilor. Curtat este Claudiu Niculescu. Şefii echipei din Şoseaua Ştefan cel Mare ar vrea să facă mutare de pe acum, dar antrenorul FC Voluntari se arată dispus să vină din iarnă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS