Prima pagină, 2 mai 2017

Adevărul observă că 5 mari companii energetice la care statul român este acţionar majoritar sau minoritar au suferit, în ultima lună, modificări în conducere, ordonate de Ministerului Energiei. Mare parte dintre cei numiţi la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz şi Transgaz sunt apropiaţi de partidele de la guvernare. În timp ce unii specialişti nu sunt neapărat îngrijoraţi de viziunile politice ale noilor conduceri, alţii se tem că ne-am putea întoarce la perioada când poziţiile în companii erau o formă de recompensă şi o modalitate de a câştiga uşor nişte venituri. Viziunea unitară este că persoanele însărcinate cu noile funcţii trebuie să fie competente pentru acel post, ceea ce nu prea se întâmplă la companiile mai sus-numite.

În seria de articole ‘Toţi oamenii mogulului’, România Liberă dezvăluie că instituţia care a trimis cei mai mulţi bani în conturile firmelor lui Sebastian Ghiţă este Agenţia Naţională de Cadastru. Din cele aproape 55 milioane de euro, 46 milioane de euro au fost încasate cu girul social-democratului Liviu Dragnea pe când era ministru al Dezvoltării Regionale. Banii au ajuns în conturile firmelor Asesoft, Teamnet şi XOR-IT, toate deţinute într-un fel sau altul de fostul deputat.

Jurnalul Naţional a aflat că fostul ministru al Transporturilor, ex-liberalul Relu Fenechiu, şi-a executat silit propriul partid pentru datorii de peste 400.000 de euro. Restanţele datează din 2009, din timpul campaniilor electorale.  Societatea fraţilor Fenechiu a livrat materiale electorale pentru PNL, dar nu şi-a mai primit banii. Din 2011, procesele intentate împotriva formaţiunii politice se ţin lanţ.

Ziarul Financiar scrie că structura comerţului alimentar s-a schimbat dramatic în ultimii 15 ani, în contextul în care jucătorii străini au ajuns să ‘mănânce’ 57% din piaţă, faţă de 23% la începutul anilor 2000. Zece reţele străine au în total 2.000 de magazine, cu afaceri de circa 11 miliarde de euro anul trecut. La polul opus, comerţul tradiţional mai numără 54.000 de chioşcuri, alimentare şi magazine de bloc, cifrele fiind în scădere continuă. Nu doar numărul de jucători scade, ci şi cota de piaţă a acestui segment, în condiţiile în care vånzările sunt de peste 8 miliarde de euro.

Gazeta Sporturilor scrie că mijlocaşul Sergiu Hanca a fost eroul dinamoviştilor, aseară, în victoria contra Stelei, 2-1, marcând ambele goluri. Roş-albii s-au apropiat în clasament la două puncte de FCSB şi de Viitorul, trupa lui Gheorhe Hagi devenind principală favorită la cucerirea titlului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS