Prima pagină, 2 iunie 2017

România Liberă scrie despre dreptate pentru copiii ucişi în orfelinatele ceauşiste. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a depus prima dintr-o serie de plângeri privind tratamentele inumane din căminele de copii care au îngrozit Occidentul, la începutul anilor ’90. Din 1973 pâna la căderea dictaturii, 771 de copii au murit în trei dintre cele 26 de cămine-spital existente în România, fiind legaţi, înfometaţi, sedaţi, bătuţi, lăsaţi să doarmă şi să stea în propriile fecale.

Ziarul Financiar consemnează drama României. Numărul copiilor născuţi a scăzut cu 40% faţă de anul 1990. Mai puţin de 190.000 de copii s-au născut anul trecut în ţară, de aproape 315.000 de copii în primul an de după Revoluţe. Lipsa locurilor de muncă i-a determinat pe tinerii care ar fi trebuit să-şi întemeieze o familie să plece în străinătate, în timp ce femeile amână din ce în ce mai mult naşterea primului copil, fenomene care accentuează scăderea populaţiei. Mai mult decât atât, în anul 2015 (cel mai recent an pentru care există date), peste 26.000 de copii români s-au născut în străinătate, ceea ce înseamnă că 13% din totalul copiilor români născuţi în 2015 (adică unu din opt) s-au născut în altă ţară. Populaţia este cel mai important ‘activ’ al unei ţări, iar fenomenul de scădere a populaţiei există şi în statele puternic dezvoltate din punct de vedere economic, care însă îşi “rezolvă” problema prin “importul” de imigranţi.

Potrivit Juralului Naţional, din cauza birocrației, mulți elevi care au împlinit 18 ani nu mai pot beneficia de asistență medicală gratuită. Cei ajunşi la vârsta majoratului sunt scoși automat din sistemul de asigurări de sănătate la vârsta, chiar dacă legislația îi consideră elevi. În lipsa unei baze de date comune între Ministerul Educaţiei şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apar anomalii în sistem care pot costa vieţi.

Gazeta Sporturilor scrie că Dan Petrescu va fi prezentat luni, ca nou antrenor al echipei CFR Cluj. Tehnicianul a confirmat negocierile avansate cu echipa ardeleană. Colegul său din ‘Genearația de Aur’, Gigă Popescu ar putea fi adus la club în postul preşedinte.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS