Confidenţialitate

Prima pagină | 19 ianuarie 2018

România este pusă din nou la zid de Consiliul Europei, notează Adevărul. Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), reproşează autorităţilor de la Bucureşti că stau foarte prost la implementarea recomandărilor incluse într-o evaluare din 2016. Concret, autorităţile de la Bucureşti ar fi implementat pe deplin numai două din cele 13 recomandări. Şapte recomandări nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar parţial implementate, precizează Consiliul Europei. Raportul arată că modificările legislative grăbite excesiv fără consultare adecvată, făcute fie de Guvern, fie de Parlament, rămân o mare problemă pentru România. Asta mai ales atunci când măsurile sunt percepute ca subminând eforturile de intergritate şi anticorupţie şi ca servind anumitor interese.

Potrivit României Libere, se conturează componenţa cabinetului Dăncilă. Noul guvern PSD va avea acelaşi număr de portofolii ca şi executivul Tudose, deţinute, în cea mai mare parte, de aceiaşi titular. Vor exista şi miniştri noi, în locul celor care au încălcat disciplina de partid. De asemenea, miniştrii nu vor mai fi verificaţi de Serviciul Român de Informaţii.

Jurnalul Naţional consemnează că, în perioada de după Revoluţie, au existat guverne asemenea unor “mănăstiri de taici”, unde nu a călcat picior de femeie. În partidele politice, doamnele nu puteau spera decât la funcţii situate cel mult în eşalonul doi. Lucrurile s-au schimbat datorită celor trei lideri politici care au acordat un tratament preferenţial sexului frumos şi care altminteri au puţine lucruri în comun, anume Adrian Năstase, Traian Băsescu şi Liviu Dragnea.

Potrivit Ziarului Financiar, în România, părinţii rotunjesc cu bani de acasă cheltuielile în Educaţie. Sumele echivalează cu 39% din cheltuielile totale ale statului cu învăţământul, după cum relevă date ale Comisiei Europene. Este cel mai ridicat procent din întreg spaţiul comunitar, media fiind de 12,9%. Subfinanţarea sistemului îi obligă pe părinţi să plătească din propriul buzunar dacă vor pentru copiii lor o şcoală văruită, să stea în bănci funcţionale, să aibă cretă şi butere la tablă sau toalete curate.