Confidenţialitate

Prima pagină, 19 decembrie 2016

Adevărul scrie despre impasul în care se află Liviu Dragnea. După ce condamnarea primită i-a blocat drumul spre funcția de premier, social-democratul riscă să rămână și fără noul mandat de parlamentar, tot din cauza cazierului pătat. Decizia finală va aparține Curții Constituționale. Liberalii, pe baza unui caz similar din 2004, vor contesta votul majorității PSD din legislativ de a valida mandatul lui Liviu Dragnea.

Jurnalul Naţional observă că alegerile parlamentare din 11 decembrie au fost cu ghinion pentru mulţi politicieni cu notorietate de pe scena politică. Aceştia n-au mai prins loc în Parlament din cauza locului de pe liste şi a scorului sub aşteptări obţinut de partidele pe care le-au reprezentat în alegeri. De la Mihai Sturzu, Cristiana Anghel, la Sebastian Ghiţă, multe dintre vedetele ultimilor patru ani au rămas “şomeri”.

România Liberă notează că Direcţia Anticorupţie şi Poliţia Capitalei au creat haos în viaţa a doi martori-cheie din dosarul „Turceni – Rovinari”, în care au fost trimişi în judecată social-democraţii Dan Şova şi Victor Ponta. Cele două instituţii ale statului se războiesc şi se contrazic în documente oficiale, în timp ce vieţile martorilor terorizaţi, în loc să fie protejaţi, s-au transformat într-un calvar.

Din Ziarul Financiar aflăm că piaţa locală a lactatelor este înghiţită de francezi. Lactalis, cu afaceri de 17 miliarde de euro în 2015, a cumpărat Covalact din Sfântu Gheorghe, companie cu venituri de 44 milioane euro, după negocieri strânse în care au fost implicate mai multe nume din domeniu, printre care şi grupul Müller din Israel.

Criogenați, titrează Gazeta Sporturilor. După înfângerea cu Poli Iași, scor 1-3, Dinamo tremură din pentru locul din play-off. “Câinii” au condus în Copou, însă după pauză reflexele le-au fost înghețate de cele minus 4 grade Celsius. Celălalt meci al serii s-a încheiat la pauză. Din cauza gazonului îngheţat de pe stadionul din Târgu Mureş, fotbaliştii echipei Pandurii Târgu Jiu au refuzat să mai joace repriza a doua. După 45 de minute, ASA conducea cu 2-0. Oltenii s-au plâns că şi-au putut menţine cu greu echilibrul pe teren.