Prima pagină, 17 iulie 2017

Adevărul prezintă faţa ascunsă a episcopului de Huși. Corneliu Bârlădeanu, înaltul prelat aflat în centrul unui scandal sexual fără precedent în Biserica Ortodoxă Română, a fost implicat în ultimii ani în mai multe situaţii controversate. Preoţii l-au acuzat că ar fi impus biruri împovărătoare, că ar fi misogin, avid de putere şi de bani și chiar că ‘a alcătuit un sistem mafiot, o adevărată dictatură în Episcopia Huşilor’.

Potrivit României Libere, guvernul condus de Mihai Tudose vrea să desființeze Departamentul Centenar, activitatea acestuia urmând să fie preluată de Ministerul Culturii. Operațiunea va amâna și mai mult termenele pentru finalizarea programului pentru 2018. Între timp, cabinetul alocă bani pentru județul Vrancea, condus de Marian Oprișan. Secretariatul General al Guvernului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care Departamentul Centenar se va desființa, iar activitatea sa ar urma să fie preluată de Ministerul Culturii (MC). Guvernanții justifică propunerea prin „capacitatea instituțională“ a acestui din urmă minister, însă, în practică, lucrurile sunt mai complicate. După eventuala aprobare a ordonanței de urgență de transfer, Ministerul Culturii are un termen de 30 de zile pentru a pregăti un proiect de hotărâre prin care să facă schimbările necesare în propria ogradă. Potrivit textului actului normativ, după aprobarea acestei hotărâri, MC are un alt termen de 30 de zile pentru a prelua personalul Departamentului Centenar.  

Jurnalul Naţional scrie despre cea mai căutată meserie, anume ospătar pe litoral. Hotelurile și restaurantele își iau personalul direct din școli. Piața ospitalității se confruntă cu un deficit de forță de muncă. În plin sezon estival, cu un grad de ocupare de aproape 100%, în cele circa 200 de hoteluri, pensiuni, vile și apartamente în regim hotelier de pe litoral și cam tot atâtea baruri și restaurante, patronii încă mai caută personal calificat.

Ziarul Financiar notează că aproape două treimi din veniturile mediului de afaceri local sunt realizate de 1% din companiile din România, semn că economia este puternic polarizată, arată o analiză de piaţă. Costul ridicat al forţei de muncă şi instabilitatea fiscală afectează în primul rând firmele mici. Riscul este major, pentru că o insolvenţă la vârf poate destabiliza un întreg sector şi poate atrage după sine alte intrări în incapacitate de plată.

FCSB s-a chinuit teribil aseară cu FC Voluntar, remarcă Gazeta Sporturilor. Salvator pentru roș-albaștri a fost Man, în minutul 90+2, care a înscris golul victoriei, scor 2-1. Alibec, Budescu, Teixeira, Gnohere și alte staruri antrenate de Dică au fost eclipsate de puștiul în vârstă de 18 ani, titularizat doar pentru ca Steaua să respecte regula U21.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS