Confidenţialitate

Prima pagină, 15 septembrie 2017

Adevărul notează că Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost singurii lideri politici care n-au scos un cuvânt despre pumnul în gură primit de senatorul USR Mihai Goţiu de la Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al guvernului, profesor de sociologie la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. Incidentul s-a petrecut în pauza publicitară a unei emisiuni tv. Agresorul a fost denunţat la Poliţie. Se cere concedierea lui Mirel Palada de la SNSPA.

Potrivit României Libere, în ciuda cre şterii economice explozive, nivelul investi…ţiilor străine directe a scăzut semnificativ faţă de anul trecut, cu o jumătate de miliard de euro. Paradoxal, anali ştii financiari susţ…in ca sunt foarte mul…ţi bani disponibili, dar fie nu sunt proiecte, fie Guvernul i-a pus pe fugă pe investitori. În februarie, liderii PSD cereau Serviciului Român de Informaţii să investigheze companiile multinaţ…ionale.

Guvernul a descoperit ‘tiparniţa’ de bani, observă Jurnalul Naţional. Sistemul energetic este subminat de lipsa investiţiilor, dar companiile stau cu sacii de bani în bănci. De acest lucru a profitat şi cabinetul Tudose când a decis să le ceară încă două miliarde de lei celor mai profitabile dintre firmele de stat. Şase au cotizat, două sunt pe punctul de a o face, iar alte câteva stau în stand-by, deoarece sunt informaţii că urmează colecta cu numărul 2.

Ziarul Financiar aminteşte că se împlinesc 9 ani de la începutul oficial al crizei financiare globale, generat de falimentul Lehman Brothers, a patra bancă de investiţii a Statelor Unite la acea vreme. Bursa americană a crescut cu 99% de pe 15 septembrie 2008 şi până în prezent. În comparaţie, după criza din 1929, indicele Dow Jones a întrecut cotaţia din ziua de 29 octombrie 1929, momentul izbucnirii celui mai dur crah bursier de până atunci, abia la jumătatea anilor ’50, la zece ani de la câştigarea războiului de către Statele Unite. Bursa de la Bucureşti a crescut cu 60% în această perioadă, peste media europeană (40%) şi cu mult mai puternic decât bursele de la Viena (1,7%) sau Varşovia (2,8%). Marele câştigător al creşterilor bursiere mondiale a fost sectorul tehnologiei. Amazon a crescut cu peste 1.100% în această perioadă, în vreme ce valoarea de piaţă a Apple s-a mărit de 7,5 ori. La polul opus, creşteri sub piaţă înregistrează acţiunile Goldman Sachs (40%) şi Morgan Stanley (12%), bănci care acum nouă ani erau printre actorii principali ai crizei.

Gazeta Sporturilor scrie că dubla lui Budescu şi reuşita lui Alibec în meciul cu Viktoria Plzen au asigurat un start perfect pentru FCSB în grupele Ligii Europa. Roş-albaştrii au primit cadou penalty-ul de 1-0, apoi au zburdat pe teren ca pe vremuri. Scor final 3-0.