Confidenţialitate

Prima pagină | 15 februarie 2018

Jurnalul Naţional observă că, în loc de felicitări pentru creşterea economică record de anul trecut, România a primit nenumărate avertismente de la instituţiile internaţionale. Economia este privită ca un mutant care stă să crape, umflat artificial din consum. Salariile s-au dublat, românii au cumpărat masiv, iar banii au ajuns în alte ţări prin intermediul importurilor.

România Liberă scrie că autoturismul personal a devenit cea mai taxată proprietate. Autorităţile centrale şi locale se află într-un adevărat concurs de idei pentru a identifica noi biruri pe care să le puna în cârca proprietarilor. În fiecare an apar noi taxe prin care se storc bani de la posesorii de vehicule, care se adaugă taxelor mai vechi, al căror cuantum creşte permanent. Luna viitoare, Ministerul Mediului va anunţa formula de calcul pentru noua taxa de mediu, care va fi plătită anual de toţi posesorii de maşini. Potrivit informaţiilor preliminare, valoarea taxei va fi între 50 şi 200 euro, în funcţie de gradul de poluare al vehiculului. Şi Primăria Capitalei vrea sa impună o taxă de traversare a centrului oraşului, tot sub pretextul poluării.

Potrivit ziarului Adevărul, centenarul Marii Uniri găsește România fără un proiect de ţară coerent, ba mai mult, în situaţia de a sprijini ambiţiile de lider regional ale Ungariei. Cel mai recent exemplu este episodul vânzării gazului din Marea Neagră către cele trei companii ungurești. Dosarul este încă neclarificat, cu multe necunoscute, erori, tăceri sau duplicităţi. După ce Comisia Europeană a acceptat la finanţare proiectul conductei de transport BRUA, Ungaria a anunţat unilateral că nu va prelungi conducta care va ajunge pe teritoriul său până la graniţa austriacă, decizând să rămână beneficiarul final al sistemului de transport al gazelor de la Marea Neagră.

Ziarul Financiar consemnează un record la călătorii. Românii au cheltuit 3,1 miliarde de euro pe deplasările în străinătate anul trecut, faţă de 1,9 miliarde de euro în 2016, potrivit datelor de la BNR. Aceasta este cea mai mare sumă lăsa­tă de români pe călătorii în afara ţării în ultimii zece ani. Suma cheltuită pe deplasările în afara ţării s-a dublat faţă de anul 2008, când acest indicator se ridica la 1,47 mld. euro.

Gazeta Sporturilor scrie că steliştii n-au eliminat niciodată o echipă italiană, dar au această şansă, profitând de degringolada în care se zbate Lazio. În plus, echipa din Roma va evolua la Bucureşti fără mulţi titulari. FCSB – Lazio, deseară, de la 22 şi 5 minute, în prima manşă a  şaisprezecimilor Europa League.