Prima pagină | 12 octombrie 2017

Semnele inflaţiei se fac simţite, remarcă Ziarul Financiar.  Preţurile de consum (IPC) au avansat în septembrie cu 1,8% faţă de septembrie trecut. Sporirea inflaţiei va determina majorarea dobânzilor şi, pe cale de consecinţă, reducerea consumului (care este principalul motor de creştere economică din ultimii doi ani). Creşterea economică de 4,4% pe care Fondul Monetar Internaţional o vede pentru României în 2018 rămâne însă una solidă.

România Liberă observă că mai mulţi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea au fost plasaţi în poziţii-cheie în fruntea Curţii de Conturi, instituţia care verifică modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Mihai Busuioc a fost votat, ieri, de Parlament preşedinte al Curţii de Conturi. Nicu Marcu a devenit vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, Dan Lucian Vladescu va conduce Autoritatea de Audit, iar Florin Tunaru va fi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. Numirile au fost însoţite de asigurări ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, privind ‘depolitizarea’ Curţii de Conturi, pe motiv că niciunul dintre candidaţi nu are carnet de partid. Însă aceşti oameni de la butoanele Curţii de Conturi au legături personale cu Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tariceanu.

Gabriela Firea construieşte o primărie paralelă, titrează Adevărul. Cele 22 de firme înfiinţate de Primăria Capitalei vor toca sume exorbitante pe salariile angajaţilor, mulţi dintre ei selectaţi pe criteriul tradiţional: pile, cunoştinţe şi relaţii. Principalul argument al Primăriei a fost că precedenta administraţie, condusă de Sorin Oprescu, a semnat contracte păguboase cu firme private pentru diverse servicii. Numai că nici Gabriela Firea, nici vreun consilier PSD sau ALDE, partidele care au majoritate în Consiliul General, n-au prezentat public niciun contract, pentru a vedea exact câţi bani publici a tocat fără noimă Sorin Oprescu. În plus, contractele aflate în derulare pentru achiziţii şi servicii oricum nu pot fi reziliate. Conform legii, o companie publică poate fi înfiinţată cu votul a două treimi dintre consilierii generali. PSD şi ALDE le-au trecut doar cu majoritate simplă, pentru că au un singur consilier în plus faţă de Opoziţie. USR a contestat înfiinţarea firmelor în contencios administrativ. Un miliard de euro este bugetul anual al Primăriei Capitalei, aminteşte publicaţia.

Jurnalul Naţional consemnează că Federaţia Română de Canotaj a atribuit recent un contract uriaş pentru achiziţia de medicamente şi suplimente. 900 de sportivi vor beneficia de aceste produse, din partea uneia dintre cele mai titrate federaţii, cu sute de medalii obţinute de-a lungul timpului. Un scandal de dopaj fără precedent a izbucnit în 2016, după ce întregul lot de kaiac-canoe a fost depistat pozitiv şi a fost exclus de la Jocurile Olimpice de la Rio.

Fraţii Gică, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Aproape doi ani, cât Gheorghe Popescu a stat la închisoare, Gheorghe Hagi a finanţat academia de fotbal din Craiova a ‘Baciului’, proiect pe care acesta îl reașază.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS