Confidenţialitate

Prima pagină, 12 octombrie 2016

“Ordonanța plagiatorilor” face prima victimă, după cum consemnează Adevărul. Viorel Barbu a demisionat de la conducerea Consiliului de Atestare a Diplomelor Universitare, considerând că nu are rost să rămână în fruntea unei instituţii decorative. Senatorii au hotărât ca suspiciunile de plagiat să fie analizate de universităţi. Consiliul Diplomelor devine doar instanţă de apel.

România Liberă scrie că Parlamentul ar putea adopta cea mai avantajoasă lege de conversie a creditelor în franci din Europa. Cei peste 50.000 de români cu astfel de împrumuturi vor avea rate mai mici cu până la 50%, concomitent cu eliminarea riscului valutar, dar şi cu menţinerea dobânzilor aferente monedei elvețiene. Băncile pot  pierde miliarde de lei în perioada următoare.

Potrivit Jurnalului Naţional, o treime dintre românii cu contract de muncă lucrează, oficial, cu salariul minim pe economie. Din venitul brut de 1.250 de lei, după plata impozitelor, rămân în mână cu 925 de lei. Cu mici excepţii, băncile nu le dau nicio şansă la împrumuturi acestor oameni pe motiv că nu sunt solvabili, astfel ajung la IFN-uri, care le dau bani puţini, dar cu dobânzi care ajung şi la 7.000%.

Ziarul Financiar observă că, în loc să crească, inflaţia scade. Publicaţia estimează că dobânzile la lei vor rămâne jos mai mult timp. Unii specialişti pun inflaţia negativă pe seama volatilităţii preţurilor la alimente. Pe piaţa valutară stabilitatea monedei naţionale este pusă la încercare de o săptămână încoace.

Gazeta Sporturilor scrie că naţionala de fotbal a jucat fricos, aseară, în remiza de pe terenul kazahilor, scor 0-0. Arbitrul meciului le-a refuzat tricolorilor două penalty-uri. Elevii lui Cristoph Daum au rămas cu 5 puncte din 9 posibile în actuala campanie de calificare la Mondialul din 2018.