Confidenţialitate

Prima pagină, 12 ianuarie 2017

România Liberă scrie despre Casa morţii de la Penitenciarul Rahova. Mai multe decese suspecte consemnate în spitalul unde sunt trataţi detinuţii au determinat declanşarea unui control. Vizat este directorul acestei unităţi, suspectat de posibile abateri disciplinare. Dacă în gulagul sovietic, ca rezultat al tratamentelor aplicate deţinuţilor politici, rata anuală a mortalităţ„ii ajungea uneori pâna la 25- 30%, în România numai la Spitalul Penitenciar Rahova, condus de 7 ani de zile de managerul Mircea ŞŒtefan Miorel, medic specialist în boli interne, rata mortalităţii a fost anul trecut de 35,50%. Asta înseamnă că 32 de deţinuţi au murit doar în această unitate, în condiţii controversate. În 2015, situa„ţia a fost chiar mai dezastruoasă, în închisorile României murind 113 deţinţi, dintre care 50 în sistemul spitalicesc penitenciar, după cum a precizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor într-un răspuns oferit României Libere. La toate acestea, se adaugă ilegalităţi financiare la Spitalul Penitenciar Rahova.

Jurnalul Naţional observă că “fabricile de bani” sunt ținute închise de România. Debutul finanţării proiectelor europene pentru perioada 2014-2020 are o întârziere de trei ani. Cu mici excepții, liniile de finanțare au rămas blocate şi anul trecut. Au fost începute câteva proiecte ale unor instituții publice și altele mai mici pentru agricultură, însă restul alocărilor a stagnat. În acest exerciţiu bugetar, Romania beneficiază de fonduri europene în valoare de aproape 43 miliarde de euro.

Copiii adoptaţi de străini revin în ţară să-şi caute părinţii naturali, scrie Adevărul. Sute de tineri părăsiţi după naştere în maternităţile şi creşele României apelează la o pagină de Facebook creată şi administrată de o româncă stabilită în Irlanda, aflată ea însăşi în căutarea propriului frate, dat spre adopţie în străinătate în anii ’90. Până acum, 164 de cazuri au fost rezolvate graţie iniţiativei.

Potrivit Ziarului Financiar, companiile energetice sunt beneficiare ale iernii aspre care a cuprins România, Romgaz fiind emitentul din structura indicelui de referinţă BET care se bucură cel mai mult în contextul anotimpului geros, alături de companiile care transportă gaze naturale sunt bine poziţionate. Creşterea cererii le-a sporit activitatea, consideră analiştii chestionaţi de ZF.

Gazeta Sporturilor a descoperit că palmaresul Stelei, Cupa Campionilor Europeni şi SuperCupa Europei, zac aruncate pe jos, într-o cameră a stadionului Ghencea. Armata şi Gigi Becali se bat pe istoria clubului roş-albastru, dar nicio parte nu are grijă de cele mai importante trofee din istoria românesc. MApN le-a depozitat sub un scaun, după ce patronul FCSB le ţinea pe seiful cu bani.