Prima pagină, 11 iulie 2017

Gazeta Sporturilor punctează că Simona Halep este la un pas de vârful ierarhiei WTA. Dacă o învinge marţi pe Johanna Konta, românca urcă pe primul loc în clasamentul tenisului mondial feminin. Luni, Simona Halep şi-a continuat traseul perfect la Wimbledon, trecând fără set pierdut de Victoria Azarenka, fostă No. 1, scor 7-6 (3), 6-2.

România Liberă observă că noul ministru al Educației a publicat, pe site-ul oficial al instituţiei pe care o conduce, povestea romanțată a vieții sale, populată cu amintiri din Vișeul natal, dragostea față de catedră și referiri la anii în care era lider sindical. La două săptămâni de la validare, Liviu Pop a publicat, în loc de CV, o compunere (cam de nivelul clasei a V-a), de un pitoresc şi o sinceritate aparte, din care răzbate mândria de a se fi născut într-o zonă încărcată de istorie. “M-am născut în Vişeul de Sus, în Maramureşul Voievodal, un loc cu oameni sinceri, deschişi şi gata să sară în ajutor ori de câte ori este nevoie. Sunt mândru că am primit o educaţie aleasă de la părinţii şi bunicii mei. Am fost învăţat că în viaţă nimic nu este mai presus de adevăr, cinste şi respect”, a scris Liviu Pop. „Mi-am dorit mereu să fiu dascăl, aşa că mi-am urmat chemarea, devenind profesor de matematică. La fel ca alte meserii, şi cea de profesor presupune «şlefuirea» şi formarea copiilor pentru viaţă. Nimic nu este mai frumos decât să ştii că elevii tăi îşi doresc să devină la fel ca tine. În momentul în care mi-am dat seama că mare parte a colegilor mei au nevoie de sprijin şi ajutor pentru a le fi respectate drepturile legale, nu am ezitat să devin lider de sindicat. Aşa cum spun bătrânii, «omul cât trăieşte învaţă», şi eu sunt deschis la tot ce este nou. Sper că v-am demonstrat până acum că sunt un om modest, din popor, iar cariera de politician este doar un prilej optim de a veni în sprijinul nostru, al tuturor celor care ne dorim un trai mai bun, un viitor mai fericit pentru copiii noştri”. Deși, pentru domnul ministru “nimic nu este mai presus de adevăr, cinste şi respect”, în urma unei decizii abuzive, Liviu Pop i-a permis lui Victor Ponta să își păstreze titlul de doctor obţinut de fostul premier în urma unui plagiat grosolan.

Adevărul scrie despre restauraţie. La propunerea senatoarei social-democrate Ecaterina Andronescu, Parlamentul a adoptat o iniţiativă legislativă care modifică Legea Educaţiei și permite universităţilor să elibereze diplome de licenţă pe bandă rulantă. Se înlocuiesc criteriile de acreditare cu o normă numerică, anume un profesor la 35 de studenţi.

Jurnalul Naţional consemnează metoda la modă de furat bani publici. În primul trimestru al anului au fost organizate 5.211 licitaţii cu o valoare estimată de circa 3,55 miliarde de euro. Spre deosebire de alţi ani, când vedetele erau atribuirile directe, în intervalul amintit, pentru cele mai multe proceduri, 3.445, autoritățile contractante au apelat la procedura de licitaţie simplificată. Oficial, motivul invocat este că acest tip de procedură are un termen de finalizare mai scurt, dar în realitate lista avantajelor este foarte lungă.

Potrivit Ziarului Financiar, serviciile nou lansate la nivel mondial, care s-au extins şi în România, precum Uber, airbnb alături de programele de car-sharing pot determina clienţii de automobile să renunţe treptat la ideea de a cumpăra o maşină şi să prefere să închirieze una în regim de leasing. Jucătorii din piaţa auto vin cu soluţii prin care clienţii pot plăti un avans de 10% ală turi de o rată lunară pentru a avea în fiecare an un automobil nou. Serviciul este similar cu cel oferit mai nou de companiile telecom, care permit schimbarea anuală a telefoanelor în cadrul unui abonament special. 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS