Confidenţialitate

Prima pagină | 1 august 2018

Autostrăzile sunt capitolul unde România nu a intrat în Europa, titrează Adevărul.  După 100 de ani de existenţă ca ţară, România se poate lăuda cu numai 776 de kilometri de autostradă funcţionali, din care 100 de kilometri moşteniţi de la Ceauşescu. Harta europeană a autostrăzilor prezintă, în dreptul României, doar câţiva „viermişori“ răzleţi şi irelevanţi. Fiecare kilometru de autostradă inaugurat a devenit un motiv de bucurie pentru şoferi, însă România rămâne o ţară a cioturilor de drumuri şi continuă să fie una dintre codaşele Europe

Potrivit României Libere, “bomba grecească” poate lovi oricând în cartierele de lux de la noi. Recentele incendii din Grecia au fost stinse cu greutate din cauza străzilor înguste din zonele rezidențiale, unde construcțiile ilegale sunt la ordinea zilei. Lucrurile stau la fel, dacă nu chiar mai rău, și în cartierele considerate „de fițe“ din jurul marilor orașe din România. În nordul Bucureștiului, în zona Pipera, dar și în cartiere noi din Constanța sau Galați, terenurile au prețuri exorbitante, așa că proprietarii se decid cu greu să cedeze din curțile lor pentru a lăsa loc unei străzi generoase, pe care să poată intra o autospecială de pompieri. În consecință, sunt străzi care au o lățime de nici doi metri, iar multe sunt de pământ. Dar acestea nu sunt singurele obstacole în calea pompierilor. Bunăoară, la Galați, scara de incediu a unui bloc a fost blocată de proprietari, care și-au construit aici debarale în care-și țin murăturile.

Zestrea sindicatelor comuniste este împărţită după un comunicat de presă, observ[ Jurnalul Naţional. La 27 de ani distanţă de la jefuirea patrimoniului imens deţinut în 1990 de UGSR, mai mulţi sindicalişti celebri au început să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor. Ancheta scoate la iveală modul în care s-au împărţit sute de milioane de dolari, hoteluri, baze sportive, case de cultură şi o lungă listă de alte imobile. Ce spun liderii sindicali postdecembrişti? De la „nu ştiu”, la „incultură politică” şi la „aşa am auzit la televizor”.

Ziarul Financiar consemnează că un auditor sau un consultant financiar care încasează venituri de 200.000 de euro pe an printr-un PFA, de exemplu, plăteşte contribuţii aferente nivelului salariului minim. Anul trecut, PFA-urile plăteau contribuţii la nivelul veniturilor realizate. „Declaraţia unică – care trebuia depusă până ieri de către contribuabilii cu venituri extrasalariale – este cea mai bună facilitate fiscală din Romånia acordată micilor întreprinzători de la Revoluţie ncoace. Aceştia au posibilitatea să plătească impozite şi contribuţii raportate la salariul minim pe economie, indiferent de venitul realizat într-un an“, a explicat Radu Georgescu, managing partner al companiei de consultanţă CFO Network. Potrivit lui, în perioada 2014- 2016, guvernele au încercat să crească impozitarea pe PFA-uri (persoane fizice autorizate), astfel încât să se plătească cam acelaşi impozit, indiferent dacă persoana respectivă era salariată sau PFA. „Au introdus la PFA şi obligativitatea de a plăti contribuţie la pensie şi la sănătate (CAS şi CASS). Noul sistem introdus de anul acesta este fix invers, astfel încât toate aceste categorii de PFA-uri, oameni care câştigă sute de mii de euro pe an, să plătească contribuţii la nivelul salariului minim“.

Gazeta Sporturilor aminteşte că CFR joacă, în această seară, returul din turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. În prima manşă, formaţia suedeză Malmo s-a impus cu 1-0. Antrenorul Toni Conceição este optimist. “Băieţii ştiu ce au de făcut şi vor să demonstreze că au meritat să câştige campionatul României”, spune managerul portughez.