Confidenţialitate

Jill Biden: Mulțumesc Primei Doamne a României că ați primit acești oameni. Există o rază de speranță. FOTO

Sâmbătă, 7 mai 2022, Prima Doamnă a Americii se află în București. La 10:15, Prima Doamnă a vizitat Ambasada SUA din București, acolo unde a fost informată despre eforturile umanitare ale agențiilor ONU, ONG-urilor și Guvernului din România în situația crizei refugiaților din Ucraina. Jill Biden va merge la Școala Publică Gimnazială „Uruguay”, unde va vorbi cu profesorii ucraineni și români, dar și cu studenții acestora.

UPDATE 15:14. Coloana oficială a Primei Doamne a Americii a părăsit Școala Publică Gimnazială „Uruguay”

Coloana oficială a Primei Doamne a Americii a părăsit în jurul orei 15:14 Școala Publică Gimnazială „Uruguay”. Aceasta se îndreaptă în aceste momente către Aeroportul Henri Coandă pentru a merge către Bratislava, Slovacia.

UPDATE 15:03. Elevii români și ucraineni au intonat imnul României, respectiv al Ucrainei

Jill Biden a vorbit cu profesorii și elevii după ce aștia au intonat imnul României și imnul Ucrainei.

UPDATE 14:59. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Prin proiectul România Educată putem ajuta copiii ucraineni mult mai bine

„Avem o șansă extraordinară pentru România. Este un proiect de țară, România Educată, prin care prin cadrul educațional putem ajuta copiii ucraineni mult mai bine”, a spus Sorin Cîmpeanu.

UPDATE 14:57. Carmen Iohannis: „Mereu ne simțim mai în siguranță când știm că suntem aliații SUA. Acum suntem într-o situație extrem de tensionată și este bine să fim uniți. Mereu am știut că există ospitalitate din partea poporului român”

„Suntem recunoscători activității de până acum. Sunt extrem de recunoscătoare că ați făcut acest efort de a ne vizita. Noi mereu ne simțim mai în siguranță când știm că suntem aliații SUA. Acum suntem într-o situație extrem de tensionată și este bine să fim uniți. Toată lumea s-ar simți mai bine dacă ar ști că are prieteni alături. Vă mulțumesc enorm că ați venit și v-ați alăturat nouă și ne-ați insuflat sentimentul de siguranță și că ne putem baza pe dumneavoastră.

Mereu am știut că există ospitalitate din partea poporului român, dar acum e și mai bine. Toată lumea care a jucat un rol, ONG, persoanele fizice private… trebuie să recunosc că autoritățile au făcut și ele o treabă bună. Și sunt aici să vă spunem, contați pe noi. Vă iubim și suntem prietenii voștri. Facem tot ce putem să vă simțiți în siguranță. Mulțumesc doamnei directoare a acestui liceu pentru că ați făcut o treabă minunată într-un timp atât de scurt. Sunt foarte bucuroasă și recunoascătoare. Vă iubim”, a spus Carmen Iohannis.

UPDATE 14:54. Jill Biden: „Simt că există o rază de speranță”

„Este uimitor cum ați ajuns la ideea de școală și structură astfel încât copiii să se simtă în siguranță. Vă mulțumesc și trebuie să mulțumesc și Primei Doamne a României pentru că ați primit acești oameni. Simt că există o rază de speranță”, a spus Prima Doamnă a României.

UPDATE 14:37. Jill Biden, după mărturia Anastasiiei Konovalova: „Voi sunteți femeile uimitoare. SUA este alături de voi, sper că știți asta”

Ana Konovalova: „Proiectul nostru a început din iubire, dar proiectul meu a început de aici. Mi-am închis cariera când am plecat cu fiul meu din Ucraina, dar când am venit aici, prima frică s-a dus, dar am văzut copii care erau abandonați. Nu credeam că românii pot fi atât de minunați pentru că nu te aștepți la asta de la oameni.

Eu am venit aici pentru că nimeni nu s-a gândit la educație la acel moment pentru că trebuiau să aibă grijă de ei fizic. Am decis că trebuie să mă duc în Gara de Nord și am început să strig că sunt profesoară și că pot să ajut pe gratis.

Am avut 4 elevi în prima zi, 12 în ziua trei și apoi nu mai aveam locuri. Și tot veneau copii. Am reușit să găsesc contactul Ministerului Educației și am sunat să întreb dacă ne pot ajuta cu clasele.
Directoarea celui mai bun liceu din București ne-a sunat și ne-a spus că ne pot da 8 clase și am zis că nu am nevoie de atâtea clase pentru că am doar 80 de elevi, dar luni aveam 300.

Acum avem 900 de copii pe lista de așteptare pentru că toți vor să aibă parte de educație. Rușii ne spun nouă ca națiunea noastră nu există, însă lumea s-a deschis față de noi, iar ucrainenii au nevoie de școli ucrainene. Nu vor să părăsească Ucraina, vor să părăsească România când se termină războiul. Sper să avem mereu acest prieten minunat România. Mulțumesc României și SUA”.

Jill Biden: „Suntem alături de voi, sper că știți asta. Voi sunteți femeile uimitoare”.

UPDATE 14:06. Prima Doamnă a Americii și Carmen Iohannis vizitează a doua sală de clasă cu elevi români și ucraineni

Prima Doamnă a Americii discută cu elevii. S-a așezat într-o bancă cu elevii și discută și cu profesori, conform imaginilor transmise de TVR. Anterior, Jill Biden a vizitat o altă sală de clasă în care a discutat cu elevii prezenți acolo.

Jill Biden îl întreabă pe unul dintre elevi ce ar vrea să se facă atunci când va fi mare, iar apoi continuă discuțiile cu ceilalți elevi din clasă. Prima Doamnă a Americii le zâmbește elevilor și este foarte atentă la fiecare dintre ei și la ce au de spus.

 

UPDATE 13:38. Prima Doamnă a Americii a ajuns la Școala Publică Gimnazială „Uruguay”, în coloana oficială

Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, a ajuns la Școala Publică Gimnazială „Uruguay” unde a fost întâmpinată de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației din România.

Sursa foto: Europa FM / Raul Bambu

UPDATE 13:28. Ministrul Educației din România, Sorin Cîmpeanu, a sosit la Școala Publică Gimnazială „Uruguay” din București

Sorin Cîmpeanu a ajuns la Școala Publică Gimnazială „Uruguay” din București, locul în care Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, se va întâlni sâmbătă, 7 mai 2022, cu profesori și elevi din România și Ucraina.

UPDATE 13:21. O parte din coloana oficială a Primei Doamne a Americii a ajuns la Școala Publică Gimnazială „Uruguay” din București

La Școala Publică Gimnazială „Uruguay” din București a ajuns o parte din coloana oficială a Primei Doamne a Americii, Jill Biden. Din mașina poziționată în capul coloanei oficiale coboară secretarul de stat adjunct pentru Afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, care o însoțește pe Jill Biden în vizita sa din România și Slovacia.

Coloana oficială a Primei Doamne a Americii

Sursa foto: Europa FM / Raul Bambu

UPDATE 12:06. Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, s-a întâlnit cu Carmen Iohannis

Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, s-a întâlnit cu Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis. Klaus Iohannis a postat pe contul său de Facebook fotografii de la întâmpinarea Primei Doamne a Americii, alături de mesajul: „Întâmpinarea Primei Doamne a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în România”.

Întâlnirea Primei Doamne a Americii cu trupele militare ale SUA, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, România

Vineri, 6 mai 2022, Prima Doamnă a Americii a vizitat Baza Militară Mihail Kogălniceanu, unde a stat de vorbă cu trupele militare ale Statelor Unite ale Americii.

„Oriunde aș fi în această lume, tot timpul găsesc puțin din ceea ce înseamnă acasă. Acești membri ai Gărzii Naționale a Armatei din Delaware servesc alături de aliații noștri din NATO la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu”, a scris Jill Biden pe Twitter.

 

Prima Doamnă a Americii a luat masa cu soldații americani și a transmis un mesaj pe Twitter: „Trupele noastre de la Baza Aeriană MK continuă să răspundă la datorie cu curaj, onoare și putere. Joe și cu mine ne rugăm pentru siguranța fiecărui membru al armatei noastre care lucrează pentru pace alături de aliații noștri din NATO”.

 

Programul Primei Doamne a Americii în România, sâmbătă, 7 mai 2022

  • Ora 15:45 – Prima Doamnă se va îndrepta către Aeroportul Henri Coandă pentru a merge către Bratislava, Slovacia
  • Ora 13:45 – Prima Doamnă a Americii va vizita Școala Publică Gimnazială „Uruguay” din București care găzduiește elevi refugiați din Ucraina. Jill Biden va vorbi cu profesorii ucraineni și români și se va întâlni cu studenții români și ucraineni.
  • Ora 11:45 – Prima Doamnă a Americii s-a întâlnit cu Carmen Iohannis, Prima Doamnă a României. Jill Biden și-a exprimat recunoștința față de generozitatea României și sprijinul acordat refugiaților ucraineni.
  • Ora 10:15 – Prima Doamnă a Americii a mers la Ambasada SUA din București pentru a primi o informare despre eforturile umanitare, în contextul crizei refugiaților ucraineni, din partea agențiilor ONU, ONG-urilor și Guvernului României.

Sursa foto: Twitter / Mike Memoli

Citește și: Prima Doamnă a Americii vine azi în România. Cătălin Striblea, Ioana Ene Dogioiu, Anca Grădinaru și Anastasiia Konovalova, despre răspunsul României la criza refugiaților | VIDEO