Confidenţialitate

Prima crimă cercetată din istoria omenirii a avut loc în Peștera Cioclovina, județul Hunedoara | GALERIE FOTO

Peștera Cioclovina, din județul Hunedoara, a fost scena celei mai vechi crime documentate din istora omenirii.

Aici a fost găsit un craniu al unui bărbat care a trăit cu peste 30.000 de ani în urmă. Cercetările antropologilor criminaliști au demonstrat că este vorba despre o crimă, deoarece urmele loviturilor găsite pe craniu au fost cauzatoare de moarte.

“Cele mai cunoscute peșteri din zonă sunt Șura Mare, Șura Mică, Tecuri și Ponorici – Cioclovina. Toate peșterile au fost locuite încă de acum 90-100.000 de ani. S-au găsit urme de locuire în aceste peșteri, fosile și unelte. În Peșterea Cioclovina au fost găsite cranii ale omului de Neanderthal, de acum 30.000 de ani”, a spus ghidul Florin Delinescu.

“Aici s-a întâmplat, acum 30.000 de ani, prima crimă care a fost cercetată din lume.

Trei cranii au fost descoperite atunci când a fost exploatat guanoul din peșteri. La sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX,  guanoul, care este cel mai bun îngrășământ natural, era dus la grădinile de la Viena, de la Budapesta. Pentru transportul guanoului, prin această zonă trecea chiar și mocănița.

La exploatarea guanoului s-au descoperit, în peștera Cioclovina, fosile de ursus spelaeus, de leul de cavernă, iar printre aceste fosile au fost găsite și trei cranii. Unul dintre aceste cranii prezintă lovituri cauzatoare de moarte”, a explicat Florin Delinescu.

Peștera Ponorici – Cioclovina se află în Munții Șureanu, în comuna Boșorod, județul Hunedoara, și este una dintre cele mai importante peșteri din România. Ascunsă în inima țării, această peșteră este formată, de fapt, din două caverne: Ciocolvina Uscată și Ciolcovina cu Apă.

A fost inclusă în Patrimoniul Mondial Unesco datorită depozitului uriaș de guano-fosfat și a craniului de om primitiv găsit aici.

“Menționăm că Ciclovina Uscată a fost a două peștera în lume în care să exploatat guanofosfat, grosimea zăcământului atingând pe alocuri 15 metri, cu un conținut mediu de fosfat de 12%.

Întregul depozit a fost estimat la 50.000 tone, din care s-au exploatat cca. 30.000 tone, excavadu-se aproape întreagă suprafață a sedimentului pe o grosime de 8 și 9 metri, în timp de doi ani.

În timpul exploatării, s-a găsit un craniu de femeie, în vârstă de 30-40 ani, de tip Homo Sapiens Fossilis, rasă Predmost, datată de C.S. Nicolăescu în aurignacianul mediu, respectiv W2 (B. Jungbert, 1978) și numeroase oase de urs.

Peștera Cioclovina Uscată prezintă urme ale locuirii umane, vechi de peste 26000 ani, când Homo Sapiens împărțea habitatul subteran cu Ursus Speleaus”, scrie pe site-ul comunei Boșorod.

Peștera Ponorici – Cioclovina face parte din frumusețea naturală a Munților Șureanu. Această peșteră oferă o experiență inedită pentru iubitorii de aventură și explorare, dezvăluind o lume subterană cu formațiuni geologice impresionante, dar și elemente arheologice de importanță mondială.

Foto: Lavinia Dragomir