Prima Casă 2016: BCR va putea da credite de încă 177 de milioane de lei, după suplimentarea plafonului

Banca Comercială Romană anunță că va mai putea acorda credite prin programul Prima Casă în valoare de aproximativ 177 milioane lei, după ce Fondul Național de Garantare a alocat BCR-ului garanții suplimentare în valoare de 88,6 milioane de lei, din tranșa de 500 de milioane de lei suplimentată de Ministerul Finanțelor.

 

“Plafonul alocat Băncii Comerciale Române va soluţiona prioritar solicitările existente aprobate atât din punct de vedere financiar, cât şi al garanţiei. Solicitările de garanţie şi dosarele în analiză care nu au aprobare finală îşi vor continua fluxul de procesare până la epuizarea totală a plafonului existent”, se arată într-un comunicat al instituției.

BCR a mai precizat că fondurile suplimentare alocate vor acoperi numai 1.000 de solicitări existente de garantare pentru creditele cu aprobare finală de către bancă. Potrivit băncii, numărul de cereri pentru programul Prima Casă a crescut de la începutul anului de peste patru ori faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

BCR a acordat, până în prezent, aproximativ 51.000 de credite în cadrul Programului Prima Casă.

Suma de 500 de milioane de lei suplimentată de Ministerul Finanțelor a fost direcționată către FNGCIMM. Instituția a redirecționat garanțiile către băncile participante în programul Prima Casă. Băncile care au primit garanții suplimentare sunt Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank.

 

Până în prezent au fost emise în toată țara peste 181.897 de garanţii.

Pentru 2016, statul alocase iniţial garanţii de 1,69 de miliarde de lei în cadrul programului Prima Casă. Numai că fondurile s-au terminat în primele patru luni din 2016, astfel că băncile au cerut suplimentarea plafonului Prima Casă, în condiţiile în care au epuizat sumele alocate şi aveau în aşteptare mii de cereri din partea clienţilor.

 

Cererea pentru creditele Prima Casă a crescut puternic în 2016, pe fondul dezbaterii legii privind darea în plată.

Astfel, de la începtutul anului până la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS