Confidenţialitate

Prezența stafilococului a fost confirmată în cazul a patru angajați ai Maternității Giulești

Ministrul Sănătătii, Sorina Pintea a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că potrivit datelor rapoartelor preliminare ale DSPMB realizate în urma controalelor de la Giulești, patru probe au confirmat prezența stafilococului pentru o moașă, două asistente și o infirmieră.

Sorina Pintea a declarat, în contextul în care DSPMB a finalizat controalele la Maternitatea Giulești demarate în urma unor posibile infecții cu stafilococ a cinci bebeluși născuți acolo, că patru cazuri au fost confirmate în sensul prezenței stafilococului.

„Conform unui raport preliminar, rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate în cazul unei moașe care lucra în Blocul Operator, două asistente de la salonul de nou-născuți și o infirmieră de la salon nou-născuți. S-a depistat prezența stafilococului coagulazo pozitiv în toate cele patru cazuri”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul a precizat că au fost depistate neconforme și patru probe sterile de apă. În acest caz au fost luate probe noi pentru reluarea verificării, trimise în vederea investigării la Institutul Cantacuzino.

„În acest caz au fost luate probe noi pentru refacerea verificării. În cadrul raportului, echipa de control va aplica sancțiuni contravenționale personalului medical și va dispune măsuri de remediere a deficiențelor constatate asta după ce vom avea rezultatele de la probele trimise la institutul Cantacuzino”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul a conchis spunând că echipa de control a DSPMB va aplica sancțiuni contravenționale personalului medical și unității sanitare. „În cadrul raportului, echipa de control va aplica sancțiuni contravenționale personalului medical, dar și unității sanitare și vor dispune măsuri de remediere a deficiențelor constatate”, a subliniat Pintea.

Din totalul de cei cinci copii suspectați ca fiind posibili purtători ai stafilococului auriu, patru bebeluși au fost confirmați cu stafilococ auriu în timp ce pentru ultimul dintre ei, rezultatele au ieșit negative.

Între timp, încă un bebeluș, născut pe 22 aprilie 2019 la Maternitatea Giulești din Capitală, a fost internat de miercuri la Spitalul Grigore Alexandrescu cu suspiciunea de infecție cu stafilococ auriu, a transmis, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Raluca Alexandru.

La finalul anului trecut, 45 copii născuți la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, iar internările au fost suspendate la unitatea spitalicească de pe 30 noiembrie până pe 21 decembrie 2018.