Confidenţialitate

Prețurile gazelor s-ar putea dubla în 2025, avertizează Asociația Energia Inteligentă: „Trebuie să ne întoarcem la prețurile corecte, care se formează ținând seama de costurile, taxele și accizele care există” | AUDIO

Prețurile gazelor s-ar putea dubla în 2025 dacă guvernanții nu iau măsuri urgente – este avertismentul Asociaţiei Energia Inteligentă. Organizația solicită printr-o scrisoare deschisă măsuri în regim de urgență, având în vedere că prețurile la gaze sunt în prezent și de 10 ori mai mici față de perioada în care prețurile nu erau plafonate. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul României trebuie să gândească o Strategie Post Planfonare a Prețului la Energie, afirmă președintele Asociației Energia Inteligentă – Dumitru Chisăliță.

„Trebuie să ne întoarcem la prețurile corecte. Prețurile corecte, care se formează, ținând seama de costurile, ținând seama de taxele și de accizele care există, dar, sub nicio formă nu putem să rămânem astăzi la 0,31, care a fost de fapt un preț stabilit atunci când în piață prețurile au de 10 ori mai mari”, a spus Dumitru Chisăliță, într-o intervenție la emisiunea „România în Direct” de la Europa FM.

În vara anului 2025, când plafonarea va fi ridicată și va reapărea concurența în piață, prețurile se vor dubla, avertizează experții din domeniu.

Asociația Energia Inteligentă solicită reorganizarea unor companii precum Consiliul Concureței, ANPC și Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, precum și reducerea TVA de la 19% la 5% în următorul an pentru toate contractele nou încheiate, dar și impunerea unui nou model de impozitare a supraprofiturilor furnizorilor.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Numărul decolărilor și aterizărilor nocturne pe Aeroportul din Cluj a scăzut semnificativ în ultimele 6 luni, după un demers comun intitulat „Nu ne mai zburați somnul” | AUDIO