Confidenţialitate

Numărul zborurilor nocturne pe Aeroportul din Cluj a scăzut de trei ori în ultimele 6 luni, după un demers comun intitulat „Nu ne mai zburați somnul” | AUDIO

Numărul zborurilor avioanelor pe timp de noapte deasupra municipiului Cluj-Napoca s-a redus considerabil în ultimele șase luni. Acest lucru se datorează eforturilor unei asociații civice care, în urma unor demersuri juridice susținute, a obținut reducerea de trei ori a traficului aerian nocturn, cu efecte directe asupra poluării fonice, dar și a confortului clujenilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reducerea drastică a zborurilor avioanelor pe timp de noapte se datorează unui grup de inițiativă format din avocați, juriști, responsabili de mediu dar și ai autorităților locale, cu toții sensibilizați de sutele de reclamații făcute de clujenii exasperați de zgomotele făcute de avioane atât la decolare, cât și la aterizare.

Astfel, demersul intitulat „Nu ne mai zburați somnul” a dus la luarea unor decizii drastice privind circulația avioanelor în intervalul orar 23:00-07:00 dimineata, reușindu-se reducerea de la 45% a traficului nocturn la doar 15%, adică o reducere de trei ori a acestuia. Mai mult, în ceea ce privește decolările pe timp de noapte de pe aeroportul clujean, valorile au scăzut și ele, de la 90% la doar 27 de procente.

Reducerea traficului aerian nocturn reprezintă un pas mare în reducerea poluării fonice, dar și a impactului negativ asupra calității vieții celor 40.000 de clujeni care trăiesc sub culoarul de zbor al Aeroportulului Internațional „Avram Iancu”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Noul terminal al Aeroportulului din Iași, inaugurat astăzi, va deveni cel mai mare din țară după cel de la Otopeni. Când va fi operațional T4 | AUDIO