Confidenţialitate

Prețul zahărului produs în UE, la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Cofetarii europeni au probleme cu producția de dulciuri | AUDIO

Cofetarii din Europa, afectați de costurile mari pentru zahăr. Față de anul trecut, zahărul s-a scumpit de 3 ori. Asociația Cofetarilor din Uniunea Europeană atrage atenția că unele laboratoare și-ar putea reduce producția ori chiar și-ar putea suspenda afacerile.

Zahărul a ajuns la un preț record de 3 ori mai mare față de anul trecut, din cauza condiţiilor meteo extreme şi a creşterii costurilor cu energia.

Experţii din industrie şi dealerii spun că preţurile spot pentru zahăr alb rafinat pe continent se tranzacţionează la aproximativ 1.050 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

„Suntem într-o criză a pieţei zahărului”, a afirmat pentru agenția de știri Reuters Muriel Korter, director general al Asociaţiei Cofetarilor din Uniunea Europeană.

„Ne temem că firmele noastre, şi în special IMM-urile, s-ar putea confrunta în curând cu o alegere dificilă: dacă vor opri sau nu temporar producţia ori dacă vor reduce iarna aceasta producţia” a adăugat șeful asociației.

Producţia de zahăr este printre industriile cu cel mai mare consum de energie şi este în special dependentă de gaze.

Asociaţia Cofetarilor Germani, a declarat pentru Reuters că Germania, cel mai mare producător de dulciuri şi gustări din Uniunea Europeană, este în pericol să-şi piardă competitivitatea chiar faţă de alte state europene.

În sezonul octombrie 2022 – septembrie 2023, Comisia Europeană se aşteaptă ca producţia de zahăr să scadă cu 6,9%, la 15,5 milioane de tone, în timp ce consumul de zahăr ar urma să se situeze la aproximativ 16,6 milioane de tone.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: 400 de fermieri vor prelua fabrica de zahăr de la Luduș, ce funcționează de 60 de ani

Foto: Shutterstock