Confidenţialitate

Prețul petrolului a ajuns la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina. Scăderea se va resimți la pompă în câteva săptămâni, spun analiștii | AUDIO

O nouă scădere pentru cotația petrolului. Barilul a ajuns la nivelul înregistrat înainte izbunirii războiului din Ucraina. De exemplu, barilul de petrol Brent a coborât la 94,37 de dolari.

Analistul economic, Adrian Negrescu despre influența cotațiilor în prețul benzinei și motorinei de la noi:

„Există o întârziere între momentul în care scade prețul petrolului și ce vedem noi la pompă. Se întâmplă acest lucru pentru că benzinarii au și stocuri, există și un proces de rafinare, există un proces de transport care necesită timp, motiv pentru care orice scădere a prețului petrolului o vom vedea undeva între două săptămâni și chiar o lună diferență la prețurile de la pompă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preţul petrolului a scăzut în ultimle zile pe fondul datelor economice sumbre de la principalul cumpărător de ţiţei, China:

„Scăderea prețului petrolului reflectă practic îngrijorările investitorilor legate de intrarea în recesiune a economiei mondiale. Altfel spus, cererea de petrol ar putea să scadă, motiv pentru care și prețul petrolului ar urma să scadă în perioada următoare. Costul unui plin de carburant este deja cu aproape 30 de lei mai scăzut decât în urmă cu o lună. Este probabil ca în această toamnă, pe fondul scăderii prețului petrolului, scăderea prețurilor la benzină, la motorină să scadă undeva la nivel de 7 lei pe litru.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest moment, potrivit monitorulprețurilor.info, un litru de motorina standard costă în medie 8 lei și 13 bani, iar benzina este în jur de 7 și 90 de bani.

Citește și: BNR se așteaptă la o scădere a inflației în ultimele luni ale anului 2022 | AUDIO

Sursa foto: Shutterstock