Confidenţialitate

Prețul de referință pentru gazele naturale în Europa a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni

Scăderea prețului gazelor vine în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să adopte noi măsuri prin care să reducă fluctuațiile acestei piețe, în încercarea de a limita impactul crizei energetice.

La Bursa de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotațiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au scăzut astăzi cu aproape 6 procente până la circa 133 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai mic nivel înregistrat după data de 29 iunie.

Potrivit unui draft de proiect consultat de Reuters și de Bloomberg, Comisia Europeană intenționează să propună un plafon de preț „dinamic”, de ultimă instanță, pentru gazele naturale în Uniunea Europeană precum și limite obligatorii privind nivelul de fluctuație al prețurilor tranzacționate într-o singură zi.

Aceste măsuri urmează să fie prezentate marți și vor fi discutate de liderii UE la summitul care va avea loc la Bruxelles joi și vineri.

Guvernele din blocul comunitar se contrează de mai bine de o lună de când Comisia a propus pentru prima dată, la începutul lui septembrie, un plafon de preț doar pentru gazul rusesc.

State precum Germania, Austria și Olanda, au declarat că măsura ar putea duce la o penurie de gaze și nu ar stimula economisirea energiei.

Citește și: Hidroelectrica vinde Republicii Moldova energie cu 200 de lei/MW mai mult față de cât plătește un consumator român, spune Virgil Popescu| AUDIO