Confidenţialitate

Ankara și Moscova vor construi împreună un hub de gaze naturale în Tracia

Ankara și Moscova vor lucra împreună la construirea unui hub de gaze naturale în regiunea turcească Tracia, afirmă președintele Erdogan.

„Pentru un astfel de centru de distribuție, Tracia este văzută ca fiind cel mai important loc”, a declarat Erdogan joi, referindu-se la o regiune din nord-vestul Turciei, în apropiere de granița cu Grecia, relatează Anadolu.

„Împreună cu Vladimir Putin am vorbit cu Ministerul nostru al Energiei și Resurselor Naturale și instituția relevantă din partea rusă să lucreze împreună. Ei vor lucra împreună la acest proiect”, a declarat Erdogan reporterilor în avionul prezidențial care se întorcea dintr-o călătorie în Kazahstan.

„Avem un centru de distribuție național, dar, acum acesta va fi un centru de distribuție internațional”, a adăugat președintele Turciei.

În marja summitului Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia din capitala kazahă Astana, Erdogan a avut anterior o întâlnire cu ușile închise cu Putin, care a propus construirea unui centru de gaze naturale în Turcia.

Lăudând Turcia ca fiind „cel mai de încredere partener” pentru livrările de gaze către Europa, Putin a declarat că construirea unui hub în Turcia ar permite, printre altele, reglementarea prețurilor, vânzarea de gaze la prețuri rezonabile și excluderea „politizării” problemei.

În ceea ce privește războiul actual dintre Rusia și Ucraina, Erdogan le-a mai spus reporterilor că medierea Ankarei între cele două țări continuă.

„Încrederea pe care Rusia și alte câteva țări o au în Turcia rămâne aceeași”, a declarat Erdogan.

De la începutul războiului, Turcia a fost în contact strâns atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Erdogan a subliniat în repetate rânduri dorința sa de a-i aduce pe Putin și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski împreună la masa de negocieri din Turcia pentru a pune capăt războiului.

Sursa foto: Shuterstock

Citește și: Vladimir Putin acuză Ucraina de “act de terorism” în cazul podului din Crimeea