”Pretul corect” pentru RCA

Specialiștii Autorității pentru Supraveghere Financiară încearcă să stabilească un ‘preț informativ’ pentru asigurările auto.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu a anunțat că instituția pe care o conduce va calcula un preț corect pentru asigurarea RCA, astfel încât acest indicator să poată fi folosit pentru reglarea anomaliilor de pe piață. Noul cuantum va fi folosit drept preț de referință, după ce, la începutul acstui an, tinerii au fost cel mai puternic afectați de scumpirea polițelor.

Acest raport al ASF, în colaborare cu Asociația Actuarilor din România vă arată care sunt daunele produse, în medie, de fiecare categorie de vârstă.

Specialiștii au anunțat că un astfel de indicator se adresează de fapt, companiilor. Practic, acesta nu poate influența prețul de pe piață, asiguratorii fiind singurii care stabilesc prețurile potrivit daunelor plătite, cheltuielilor de marketing și administrare, care variază de la o companie la alta.

Specialiștii în asigurări au declarat pentru ECONOMICA.NET că este posibil ca domnul Negrițoiu să fi înțeles greșit utilitatea acestui indicator. Aceștia susțin că nu este posibil ca ASF să intervină în ceea ce privește strategiile fiecărei companii – acest lucru ducând la distrugerea concurenței.