Presiuni puse de primari și viceprimari asupra președintilor secțiilor de votare, observatori bruscați, probleme sesizate de Expert Forum

ONG-ul Expert Forum are observatori la alegerile locale din 23 de judete, precum si din municipiul Bucuresti. Reprezentantul organizatiei, Septimius Pârvu, afirma ca pana acum cele mai multe probleme au fost sesizate in judetele Giurgiu si Ilfov.

În mai multe secții de votare s-au înregistrat tentative de a limita activitatea observatorilor. La secția 17 (Liceul Brâncoveanu) din București, observatorul Expert Forum a sesizat că urnele de vot erau deja sigilate dimineața. Președintele secției de votare a confirmat faptul că au fost sigilate cu o seară înainte (contrar legii). De asemenea, acesta a încercat să nu permită accesul observatorului în secție decât după ora 7. A fost sesizat Biroul Electoral de Circumscripție Sector 1.

De asemenea, mai mulți președinți de secții de votare s-au dovedit recalcitranți la adresa observatorilor, în mai multe secții din București și din Ilfov. La secția 218 din Ghermănești (Ilfov), presedintele biroului electoral de circumscripție a făcut presiune asupra observatorului, fără temei legal. De asemenea, la aceeași secție sunt sesizați foarte mulți votanți, care au creat agitație. Probleme legate de un număr mare de cetățeni prezenți în secție au fost semnalate și la secția 172 din Letca Veche (Giurgiu).

La secția 171 din Letca Nouă (Giurgiu), s-a sesizat că alegătorii introduceau buletinul deschis în urnă, iar un membru al biroului electoral era poziționat lângă urnă.

Au fost sesizate probleme legate de funcționarea sistemului informatic la secția 310 din comuna Horia (Neamț), 437 (București) și 1170 din Bucuresti.

La secția de votare din Gârcov (Olt), unul dintre membrii biroului electoral al secției de votare este nepotul unui candidat, fapt interzis de lege. A fost sesizat biroul electoral de circumscripție.

Reprezentantul Expert Forum, Septimius Pîrvu afirma ca a fost nevoie si de interventia politiei, avand in vedere ca observatori ai Expert Forum au fost bruscati.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS