Confidenţialitate

Președinție: România va fi reprezentată la ceremonia de învestire a lui Donald Trump de ambasadorul în SUA

Administrația prezidențială transmite într-un comunicat de presă că, potrivit practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de învestire a noilor președinți, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de state și guvernele lor la evenimentele de învestitură. ”Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de state sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie”, transmite Președinția.


Această regulă a fost reconfirmată explicit și cu ocazia învestirii președintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat în invitația trimisă de către Departamentul de Stat, în numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington.


Prin urmare, se arată în comunicatul de presă, ”delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale nu reprezintă oficial statul român. România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii”.

Ambasadorul României în SUA este George Maior.

Biroul Permanent al Camerei a aprobat în unanimitate deplasarea în SUA a președintelui forului, Liviu Dragnea, după ce a fost invitat să participe la ceremonia de învestire a noului preşedinte al SUA, Donald Trump.