Confidenţialitate

Președintele Turciei, în vizită în Rusia. Întâlnirea Erdogan – Putin va avea loc pe litoralul Mării Negre

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va face o vizită de o zi în Rusia, la Soci, pe litoralul Mării Negre. Se va întâmpla pe 5 august. Preşedinţia de la Ankara, care a făcut anunţul, nu a dat imediat alte detalii.

Kremlinul a precizat prin purtătorul său de cuvânt că Erdogan va fi oaspetele lui Vladimir Putin, cu care va discuta „probleme regionale şi relaţiile bilaterale”.

Cei doi şefi de stat s-au întâlnit ultima dată în 19 iulie la Teheran, iar ţările lor au convenit recent cu Ucraina şi cu Naţiunile Unite să permită reluarea comerţului cu cereale ucrainene prin Marea Neagră, care a fost blocat de la începutul războiului din Ucraina.

Vizita din Iran a fost prima călătorie a liderului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Atunci, Recep Tayyip Erdogan s-a lăsat așteptat de Vladimir Putin câteva zeci de secunde în fața camerelor de filmat iar imaginile cu liderul de la Kremlin nerăbdător și descumpănit au făcut înconjurul lumii.

În Iran, principalul subiect a fost situaţia din Siria, unde Moscova şi Ankara au interese diferite în contextul războiului civil.

Reuters apreciază că de data aceasta pe agenda dialogului de la Soci va figura şi problema ucraineană.

Citește și: Nu Rusia a provocat criza alimentară mondială ci „agresivitatea națiunilor occidentale”, susține Serghei Lavrov

Foto: Shutterstock