Confidenţialitate

Legea grupelor de acomodare în școli pentru elevii care se întorc din străinătate, promulgată | AUDIO

Elevii români care se întorc din străinătate pot fi integrați mai ușor la școlile din România. Președintele Iohannis a promulgat un act normativ care prevede că unităţile de învăţământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preşcolarii şi elevii care nu au fost înscrişi pentru o perioadă de doi ani în sistemul de învăţământ din România. În acest grupe copiii vor învăța lucruri elementare legate de limba română și de România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așa numitele grupe de acomodare se organizează la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului. Condiția este ca acesta să nu fi fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani.

În cadrul grupelor de acomodare vor fi predate noţiuni de limbă, cultură și civilizație română. Totodată, profesorii vor fi pregătiți special pentru elevii nou veniți.

Mii de copii se întorc în ţara anual şi se înscriu la şcoală. În 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, au fost aproape 9.000, cu 7% mai mult decât în anul anterior.

Cei mai mulţi – din Italia, Spania şi Marea Britanie, iar cu excepţia Bucureştiului, judeţele cu cei mai mulţi copii întorşi au fost Suceava şi Timiş.

Revenirea lor în sistemul românesc de învăţământ nu este deloc uşoară, pentru că mulţi nu ştiu bine limba romănă așa că noua prevedere legală e menită să-i ajute să se integreze mai ușor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Președintele României a semnat decretul prin care Ligia Deca preia funcția de ministru al Educației. Cine este Ligia Deca? S-a ocupat de proiectul „România educată” al lui Iohannis