Președintele Klaus Iohannis susține vaccinarea obligatorie împotriva rujeolei: „Este o catastrofă!”

„Este o catastrofă” – așa numește președintele Klaus Iohannis situația creată în România ca urmare a epidemiei de rujeolă din țară, epidemie care a izbucnit în septembrie anul trecut și care a dus, până acum, la moartea a 26 de persoane. Alte 5000 de persoane s-au îmbolnăvit, anunță șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis susține vaccinarea obligatorie împotriva rujeolei.

Într-o declarație făcută la Palatul Cotroceni joi după-amiză, a precizat că Ministerul Sănătății trebuie să organizeze campaniile de vaccinare și că populația trebuie informată cu ajutorul presei:

„Avem, după ultimele date pe care le-am primit, 5.000 de cazuri de rujeolă, 26 de decese. Este o catastrofă. Este o epidemie şi este o catastrofă. De gestionat bine nici nu cred că se poate pune întrebarea”. 

Celor care se opun vaccinării copiilor și chiar le recomandă părinților să nu îi vaccineze, șeful statului le-a recomandat „să se informeze mai bine”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă o remaniere ar putea rezolva criza. Șeful statului a spus că vina nu aparține doar actualei conduceri a Ministerului Sănătății și că e o problemă mai veche: guvernele fie nu au organizat campanii de vaccinare, fie le-au făcut, dar de mântuială.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că, la nivelul Guvernului, se conştientizează gravitatea situaţiei și că așteaptă o decizie politică pe termen lung.

„Cred că între timp toată lumea s-a lămurit că fără vaccinare nu se poate şi atunci este clar că revenim la o temă pe care am adus-o de multe ori în discuţie, şi anume prevenirea. Este nevoie de prevenirea unor astfel de epidemii, printr-o vaccinare sistematică, obligatorie, eficientă şi bine organizată din partea Ministerului Sănătăţii”. Klaus Iohannis

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS