Președintele Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din diaspora

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut Guvernului să eleboreze o foaie de parcurs menită să-i determine pe românii plecați din țară să revină acasă.
De ziua românilor de pretutindeni, șeful statului le-a spus celor din diaspora că își dorește ca experiența acumulată de ei în străinătate să fie folosită și acasă.
,,Astăzi, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni, zi în care ne simțim mai aproape unii de alții, mai solidari cu cei care trăiesc departe de țară. Fiecare întâlnire pe care am avut-o cu românii din diaspora m-a bucurat și m-a făcut să mă simt mândru de faptul că avem ambasadori care reprezintă cu cinste România, în numeroase domenii. Diaspora trebuie să fie o «prioritate naţională» în mod real. Astfel, vom valorifica potenţialul românilor de peste hotare, care pot contribui la dezvoltarea României, fie întorcându-se în ţară, fie reprezentând imaginea ei în lume.
La mulţi ani tuturor românilor, de aici sau de departe!,, a scris președintele pe pagina sa de facebook.
Până acum, în ciuda tuturor promisiunilor, niciun Guvern nu a reușit până acum să creeze condiții pentru reîntoarcerea românilor plecați în ultimii 15 ani, în total peste 3 milioane. Cei plecați vor în special locuri de muncă și condiții pentru integrarea copiilor, majoritatea născuți în țările în care au emigrat.
Silvia Marcu, doctor în sociologie, este coordonatorul mai multor studii privind migrația la Institutul Național de Cercetări Științifice al Spaniei.
Ea explică pentru Europa FM că mesaje precum cel de acum al președintelui Klaus Iohannis, nu-i vor face nicioadă pe românii din Peninsula iberică, aproape un milion, să se întoarcă acasă.
Este nevoie că ei să participe la elaborarea stategiei pe care o întocmesc autoritățile din România, subliniază Silvia Marcu.
FOTO: Silvia Marcu, dând mâna cu Regele Spaniei

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Silvia Marcu mai spune că din ce în ce mai des, românii din Spania aleg să se mute și de aici. În timp ce tinerii educați pleacă în Anglia, cei fără studii superioare își caută de muncă fie în țările nordice, fie în Belgia.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La începutul anului, premierul Dacian Ciloș a anunțat că Executivul lucrează la o strategie prin care românii din diaspora să fie încurajați să revină acasă. Se are în vedere acordarea de facilități fiscale la deschiderea unor afaceri în agricultură și cofinanțarea unor proiecte.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS