Confidenţialitate

Președintele Klaus Iohannis critică noul Cod Fiscal

Președintele Klaus Iohannis a criticat astăzi noul Cod Fiscal, lăsând să se înțeleagă că nu îl va promova în forma votată de Parlament.

Legea se află acum la Președinție, iar până marți președintele are termen să promulge sau să retrimită la Parlament actul normatic.

Codul prevede eliminarea reducerea TVA de la 24 la 19 la sută, eliminarea supraaccizei la carburanți și a taxei pe stâlp, dar și a altor dări.

Potrivit șefului statului, simpla scădere a taxelor nu garantează creşterea economică şi nu ne permitem “experimente economice”.

“Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că ar revoluţiona finanţele prin scăderea unor taxe şi impozite. (…) Istoria recentă arată că nu mai putem face experimente economice”, a delarat Iohannis.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cu ocazia unui eveniment organizat de Banca Națională, șeful statului a declarat că România nu trebuie să facă greșeala Greciei care ani la rând s-a bazat pe deficite și împrumuturi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ieri însă, după reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunțat că măsurile incuse în Codul Fiscal ar putea duce la deficit bugetar de aproape 3% din PIB anul viitor iar programul de asistență financiară al Comisiei Europene pentru România este ,,deraiat,,.

La începutul lunii, și guvernatorul Migur Isarescu a atras atenția că o relaxare fiscală prea mare nu ne face bine, iar pana la urmă, prea multa lejeritate ne va costa mult.

Surse oficiale au declarat aseară pentru Europa FM că doar criza din Grecia, i-a oprit pe reprezentanții FMI și ai Comisiei să nu denunțe public acordurile financiare cu România. Un anunț care ar fi pus România într-o situație neplacută ar fi sporit îngrijorarea la nivel european. Acordurile  expiră oricum în luna septembrie.

Ieri, după reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniune, ministrul Eugen Teodorovici a declarat pe pagina sa de Facebook doar că acordurile cu FMI și Comisia Europeană continuă.